Větrníky  z fima Šperky
 

Tento postup slíbila o víkendu na kurzech v Brně Radka Fleková účastnicím… a Radka sliby plní a článek je zde….  za všechny jí moc děkuji… opět jednoduchý, ale velice efektní postup.

Opět se obejdete bez nudlovače. Složitější postupy si necháme až po vánocích (třeba Vám Ježíšek nadělí zmíněný a pro fimování hodně nezbytný nudlovač):o)
Navíc v předvánočním shonu není na složité tvoření čas. Tento efektní vzor hravě zvládnete do 20minut, třeba v pauze mezi pečením a uklízením  u kafíčka.

   
Připravte si: dvě kostky Fima, v našem případě č.0 – bílá a č.26-tmavě červená,  pracovní podložku (ideální kachlík nebo skleněná deska), akrylový váleček nebo rovnou sklenici, ostrý řezák (úplně stačí náhradní ostří do  nožíku), zbytek fima č. 9 – černá ( stačí 1 dílek).

Na dokončení: ketlovací jehly, ketlovací a štípací kleštičky, korálky, zapínání a protikroužek.

Z poloviny balíčku červeného č.26 a bílého č. 0 fima si připravíme dvě stejně veliké kostičky. Je opravdu důležité, aby Vámi zvolené barvy byly hodně kontrastní, jinak vzor dostatečně nevynikne.

     Obě kostičky překrojíme diagonálně tzn. Z rohu do protilehlého rohu.
     Polovinu červeného a bílého fima z kostičky zaměníme. Viz. fotografie. Dobře přimáčkneme a mačkáním prodloužíme tak, aby bylo možné vzniklý obdélník rozkrojit napůl.
     Opět oba díly  přiložíme k sobě tak, aby vznikl červeno-bílý „větrník“.

Mačkáním prodloužíme celý obdélník na délku cca 12 cm. A rozřízneme na 4 stejné díly.

     Složíme všechny 4 díly k sobě tak, aby vzor navazoval. Tzn. I uprostřed se utvoří červeno-bílý „větrník“.
     TIP: Tento postup můžeme několikrát zopakovat, vznikne jemnější vzor.
      Vzniklý obdélník obalte jednou dokola v tence vyváleném plátku černé barvy. Pak v tenkém plátku bílého fima a nakonec v plátku červeném. Dobře přimáčkněte, vytlačíte tak všechny případné vzduchové bubliny.
   

Nyní můžete váleček ještě ztenčit, případně upravit tvar např. ze čtverce na obdélník apod.

     Váleček nakrájejte na cca 0,5cm plátky. A před pečením udělejte dírky. V tomto případě doporučuji péct i s ketlovacími jehlami, které použijte na tvorbu dírek, předejte tak deformaci dílků.
Upečte na 110°C po dobu 30minut a nechejte vychladnout.

     Na dokončení si nachystejte upečené, vychladlé fimo, ketlovací jehlym korálky, kulaté a štípací kleště, zapínání a protikroužky. Fimo „větrníčky“ prokládejte korálky a zkompletujte vše do podoby náramku.

     A máte hotovo:o)
   

 Moc děkuji Radce za skvělý postup a těším se na další….

 

PS. Jen malý dovětek pro zákazníky – v současné době přešla firma Eberhard Faber, která vyrábí FIMO hmotu pod nového majitele a výroba má maličko problémy, dělají se nové obaly apod. Proto jsme dovezli polymerovou hmotu PREMO z USA, která je stejná jako FIMO a dočasně jí budeme Fimo nahrazovat. Cena, gramáž i práce s ní je naprosto stejná a lze ji s Fimem míchat. 

Děkuji. 

 

Komentáře