Pirátský stojánek na tužky Tvoření s dětmi
  Nejdřív jsem si říkala, že dávat před vánoci na stránky návod na tuto krabičku je tak trochu OUT, ale pak mne Nika přesvědčila… prý i mezi vámi je určitě někdo, kdo si nepotrpí na kočičky, kytičky, andílky apod.  třeba jako její kamarádka… 
  Na výrobu tak trošku morbidní krabičky budete potřebovat stavebnici krabičky vyřezanou z topolového dřeva, bílou a černou akrylovou barvu, krakelovací lak a vrchní matný lak. Vše můžete objednat v našem e-shopu. 
   

 Všechny díly si nejdříve natřeme buď jen vodou, nebo naředěnou akrylovou barvou (v tomto případě černou) a necháme dobře zaschnout. Dřevo nám tzv. „ochlupatí“ a po zaschnutí jej znovu vybrousíme smirkovým papírem (č. 80-95) do hladka. Není to složité, Nika už tuto operaci zvládne zcela sama… stačí přiložit na smirek a krouživými pohyby brousit.

Poté všechny díly natřete na černo. Z obou stran. Dejte si pozor na zatékání barvy do výřezů pro spoje, jsou přesné a když se vám zanesou barvou, jde krabička ztuha složit. Je nutné zateklou barvu vyčistit ihned nebo po zaschnutí ji nožíkem vyškrábat. 

PS. Možná to není moc vidět, ale stůl má Nika překrytý fólií, nebojte, nenechala bych ji takto řádit jen tak :-))

     Po zaschnutí barvy si připravte krakelovací lak. Samozřejmě tento krok není nutný, ale Nika trvala na tom, že správná lebka je popraskaná a navíc toužila vyzkoušet krakelovací lak, se kterým ještě nepracovala. 
     Vidíte, že obrysy lebky a skřížených hnát jsou viditelné i když je krabička natřená. Je to díky tomu, že obrysy nejsou na výřezech malované, ale jsou do dřeva vypálené. Naneste lak do vnitřních částí, nemusíte všude, jen tam kde je větší prostor. 
     Po zaschnutí laku (pozor na přeschnutí, barva se musí nanášet jakmile lak zaschne na povrchu – tj. na omak se nelepí na prsty) naneste akrylovou barvu. Ta ihned popraská. Dejte si pozor, aby jste si nepřetřeli vzniklé prasklinky ještě jednou barvou, nemusela by vám znovu popraskat. 
   Po zaschnutí barvy sestavte krabičku.
   

 Protože se vám určitě stejně jako nám při sestavování podaří ve spojích tu a tam poškrábat barvu, vezměte po sestavení krabičky černou a zamalujte všechny vzniklé nedopatření a dotřete místa na která jste třeba zapoměli…. 

 

     Na závěr celou krabičku přelakujte matným lak. Díky němu se i spoje slepí a není tedy nutné do spojů před tím dávat lepidlo.
   

 A kdo není na piráty, může si objednat třeba krabičku s kočkou…. 

Opět dekorovala Nika sama 🙂 

 

Komentáře