Extrudér aneb fimo ala Klimt Techniky
     Moc se mi líbí obrazy Gustava Klimta – hlavně jeho práce s detailem, kdy využívá drobných gemetrických tvarů v kombinaci se spirálami… Když jsem poprvé viděla práci s extrudérem, ihned mne napadlo, že výsledek se nápadně podobá jeho obrazům. Až později jsem zjistila, že jsem nebyla jediná, kdo si to myslel a že tento typ využití extrudéru již někdo nazval technikou ala klimt…. 
 

 Extrudér je speciální vytlačovací trubička se šroubovacím pístem (pozor existují i mechanické písty, ale co jsem se dozvěděla, tak práce s nimi není tak jednoduchá jako s tímto šroubovacím, který vyvíjí tlak pravidelně a rovnoměrně). Extrudér se nápadně podobá vytlačovácímu zařízení na sušenky, ale je mnohem menší a dvacet výměnných nástavců má také jiné tvary. Extrudér je skvělým pomocníkem pro všechny, kteří pracují s polymerovými hmotami. Objednat si jej můžete samozřejmě v našem e-shopu. Hledejte v sekci pomůcky a nástroje. 

Myslím, že to je skvělý dárek pro každého, kdo pracuje s fimo hmotou. 

     Kromě extrudéru budete potřebovat samozřejmě polymerovou hmotu. Na jeden váleček cca čtyři barvy po jednom a půl dílku. Fimo je rozdělené na dílky a díky nim se dá uříznout téměř přesné množství. 
     Celkem jsem použila množství, které vidíte na obrázku, ale ještě mi od každého zbyla kulička velikosti hroznového vína.
    Každou barvu rozválejte na placičku silnou cca 2-3mm, já k tomu používám strojek na nudle, ale myslím, že toto by šlo udělat i bez něj, ručně válečkem nebo sklenicí. 
     Vykrajujte kolečka – lze použít přímo nástavec extrudéru, ale já jsem mezi svými vykrajovátky na perníčky našla jedno vhodné, které mělo průměr cca stejný jako extrudér. 
   

Kolečka skládejte na sebe, můžete je střídat libovolně, není nutné přesně dodržovat pravidelnost. Doporučuji ale mít vždy v zastoupení jeden až dva odstíny světlé barvy, aby vynikly kontrasty. 

Vykrájená kolečka k sobě přimáčněte a váleček trošku poválejte, do extrudéru by měl jít lehce zasunout. 

   

 Na konec extrudéru nasaďte nástavec s čtvercovým otvorem. A začněte šroubovat. Z extrudéru vám bude vylézat „čtvercový had“ 🙂 

Protlačte až na konec. Poté odřízněte, extrudér otevřete a zbytky ostraňte. Nejlépe se to dělá vlhkým dětským ubrouskem. 

     Vytlačený váleček nakrájejte řezákem na devět stejně dlouhých dílků. Samozřejmě nejdříve odřízněte kraje – cca 1,5cm.  Průřez se různě mění… to vše za vás udělal extrudér 🙂 
     Hranolky naskládejte libovolně k sobě. Vždy si dobře prohlédněte oba konce hranolku, bývají na řezu různé.
     Vzniklý hranolek stlačujte. Můžete to dělat v ruce, ale šikovnější je použít dvě hladké plochy – například sklíčka. Otáčejte a stlačujte. Hranolky by se měly spojit a zmizet případné vzduchové bubliny uvnitř hranolků.
     Nakrájejte si jednotlivé dílky. Můžete je propíchnout, zatlačit do nich ketlovací jehly s očkem apod. 
     Na spojení více kostiček k sobě opět použijte sklíčka. Minimalizujete tak otisky prstů na hotovém výrobku. 
     Hotové výrobky deje na plech vystlaný pečícím papírem a upečte v elektrické troubě na 110st cca 30 minut.
   Klimt v modrém…
     Před pečením lze tvary ještě libovolně vykrajovat vykrajovátky. 
     Trošku jiná barevnost – vynechána oranžová.
     Tenkými plátky můžete také potáhnout konec lžičky, kterou předtím obalíte libovolnou zbytkovou hmotou fima. O lžičkách pro vás chystáme s Nikou samostatný článek. 
     Lžičku a náramek pro bratra vytvořila Nika také pomocí extrudéru….
     A tady je skvělé spojení s technikou gizmo od Kamily… 
     a takto vypadá souprava, kde jsem povrch ještě zalila křišťálovou pryskyřicí 
     a nemusíte zůstat jen u šperků – hmotou se dají potahovat i krabičky

 

Video z pořadu Rady ptáka Loskutáka

Komentáře