Perníkové želvy Různé nápady z kuchyně
  Je to již delší doba, co jsem požádala pana Jánského z www.ceske-formicky.cz, zda by mi neudělal formičku na želvu a on mi ochotně vyhověl a navíc ještě udělal mořskou želvu. Na krunýře využil polokoule a půlvajíčka, která již běžně nabízel. Celý půlrok jsem si plánovala, že napeču perníčky prostě jen tak a vyzkouším, zda to funguje… ale znáte to, čas kvapí a já se k pečení dostala až teď….

A z výsledku jsem nadšená a pokud si rádi hrajete, můžete želvičky zkusit také. 

 

Na želvičky jsem použila své oblíbené perníkové těsto.

A používala na pečení i zdobení stejné „finty“ jako u běžných perníčků. 

Odležené těsto – nejlépe nechejte zabalené ve fólii  v lednici cca 12 hodin – vyválejte na cca 4mm silný plát.
 

     Kromě těsta budete ještě potřebovat formičky – takto vypadá suchozemská želva (půlkoule jsou na krunýř. Polokoulí doporučuji koupit ještě k sadě, která obsahuje dvě, dalších 10 ks, protože pak najednou upečete 12 želviček a nemusíte čekat… 
     A tady je jedna kareta (chválím pana Jánského – já jsem mu poslala tip na výrobu té první a on hned „vynalezl“ tuto mořskou – a v podstatě využil další formičky, kterou již vyráběl – a to  na dutá perníková vejce) 
     Vykrajujte tělíčka želviček, formičky krunýřů jsem potřete olejem a přiložte na ně vykrojené krunýře  (formička je součástí soupravy na želvičku).
     Upečte ve vyhřáté troubě na cca 170st. Ještě horké potírejte rozšlehaným vajíčkem.
     V návodu na želvičky se sice píše, že se má krunýř z formičky sundat ještě zatepla, ale protože se mi první teplý krunýř podařilo rozdrtit, nechala jsem je na formičkách vychladnout (proto je také dobré si navíc objednat polokoule, aby jste mohli péci více želviček najednou) a pak šly dolů krásně sundat.
   

 Hrany krunýřů jsem srovnala dorovna pomocí struhadla, aby pěkně seděly na tělíčku.

Stejně postupuji třeba u hran perníkové chaloupky, kdy struhadlem srazím hrany na 45st a ony pak jdou pěkně slepit k sobě. 

     Namaluji zvášť části těla, které vykukují a krunýř a po zaschnutí polevy naplním krunýř (lentilky, čokoládový bonbón, sušené ovoce apod) a bílkovou polevou slepím s tělíčkem.

     Vyzkoušela jsem kombinaci i bílkové a čokoládové polevy. Čokoládová poleva je z takového sáčku, který jen dáte do teplé vody a poté ustříhnete růžek. Nanesla jsem vedle sebe čáry bílkové a čokoládové a párátkem jsem je protahovala.

     Červený krunýř želvy jsem udělala stejně jako dělám srdíčka – ve vajíčku, kterým potírám perníčky po vytažení z trouby jsem rozmíchala červené potr. barvivo.
   

 Sady na formičky objevíte v nejbližších dnech v našem e-shopu a již přemýšlím z jakých modelovacích hmot je ještě vyrobím… 

a ve spolupráci s Jánskými se od nového roku budu snažit vymyslet nějaké další nová netypická vykrajovátka. 

 

2013: jak vidíte, slib plním… letos jsem zkusila udělat ještě malé želvičky (jsou třetinové oproti původním) ….. vykrajovátka spolu s dalšími novými najdete v našem e-shopu. 

Komentáře