Millefiori váleček s jednoduchou kytkou Šperky
   

Pokud si chcete vyzkoušet práci s Fimo hmotou a nechce se Vám hned investovat do strojku na nudle nebo chcete pustit k práci i menší děti, přináší vám Radka Fleková návod na velmi jednoduchou kytičku…práci si totiž vtipně usnadnila vykrajovátkem Wink

Vždyť vánoce se kvapem blíží a bude potřeba spousta drobných dárků pro kamárády…

 

 Potřebujete: Fimo, váleček nebo skleněnou láhev, pracovní podložku ( ideální je např. dlaždice, na které můžete hotové výrobky rovnou upéct), řezák (např. ulamovací nůž nebo žiletku), silnější jehlu ( na dírky), vykrajovátko ve tvaru kytičky a hodit se Vám budou také dětské vlhčené ubrousky  (na otření rukou). Na dokončení: ketlovací jehly, nýty, náušnicové zapínání, řetízek, ketlovací kleště, karabinku na klíče… 

 Z jednoho dílku balíčku žlutého fima vyválejte váleček, z poloviny 1 dílku černého fima vyválejte tenkou placku a z poloviny balíčku  růžového fima vyválejte dlouhý plát.

    Žlutý váleček obalte jednou dokola tenkým černým plátem. A celý váleček obalte několikrát v plátu růžového fima. Lehce uválejte a zploštěte zhruba na výšku vykrajovátka, takto se Vám bude lépe pracovat.
    Vykrojte kytičku. Mezery mezi okvětními plátky vyplňte válečky modrého fima.
    Celý takto doplněný váleček obalte několikrát dokola modrým fimem.
     Váleček prodlužte postupným mačkáním od středu. Pozor neválejte na podložce. Válením by se vzor uvnitř zničil! Okraje válečku seřízněte až se objeví souměrný vzor. Odkrajujte po půl centimetru z každého konce cca 2 cm než se vzor kytky objeví. Máte hotový váleček
    Ze zbytku modrého fima si udělejte kuličky, které obalte v tence nakrájených plátcích z válečku s kytkou. 
    Kuličky lehce válejte v dlaních dokud se jednotlivé plátky nespojí s kuličkou.
TIP: Je dobré již teď přemýšlet o tom jakou podobu má mít váš výsledný výrobek a přizpůsobit tomu velikost a množství vyráběných korálků. Nemusíte vyrábět jen kuličky, můžete také váleček nakrájet na cca 0,5 cm plátky.
Nezapomeňte před pečením udělat do korálků dírku. Korálky upečte na kachličce nebo na plechu vyloženém pečícím papírem na 110°C po dobu cca 30 minut.
   

 Po vychladnutí a případném nalakování korálků si připravte bižuterní komponenty a ketlovací kleště a zkompletujte Váš výtvor.

 

   

 V našem případě to byla souprava náhrdelníku, náušnic a přívěšku na klíče či kabelku (obr.9). Váš výrobek může ovšem vypadat zcela jinak…záleží jen na Vás.
TIP: Pokud vyměníte žlutý střed za hnědý a uděláte žluté okvětí dostanete slunečnicový kvítek. Nebo vyzkoušejte nesmrtelnou černo-bílou kombinaci. Můžete také použít úplně jiný tvar vykrajovátka a vytvořit tak válečky s motivem hvěždičky, srdíčka…

 

Fimo samozřejmě seženete v našem e-shopu a pak se již stačí pustit do práce 🙂

 

 

Komentáře