Guacamole podle Pavky Různé nápady z kuchyně

Na oslavě mých narozenin jsem poprvé ochutnala avokádový dip – tzv. guacamole – připravila jej moje kamarádka Pavka, která dvacet let žila v LA a protože mi chutnal, poprosila jsem jí o recept, podle kterého jsem si jej připravila doma…. schválně vám nechám kurzívou text od Pavky 🙂
  Rychla verze na tzv. guacamole je jednoducha: Avokado musi byt zrale – to znamena na omak trochu poddajne, ale nesmi se ti do slupky borit prst. Hass avokada jsou cerna a hrbolata, kdyz jsou zrala. Bacon avokada jsou zelena a hladsi i v dobe zralosti. Avokado umyjes a rozriznes kolem dokola podelne. Pak jako bych chtela dve pulky od sebe odsroubovat je od sebe oddelis.

Sehnala jsem zelené avokádo, bylo asi tak jak píše Pavka… černá hass avokáda jsem ani nikde u nás neviděla…

 

 Pulku bez pecky vydlabes lzickou ze slupky; do pecky v druhe pulce zariznes jemne nuz a vydloubnes ji.

Přesně takto jsem to udělala, myslela jsem, že to půjde ztuha, ale pecka se vyloupla skoro sama.

 

 Duzinu vydlabes do misky.

Dlabala jsem pomocí lžičky a z avokáda zůstala nakonec na vyhození jen ta tenká zelená šlupička. Byla jsem mile překvapená, kolik dužiny jsem získala z jednoho celkem nevelkého plodu.

 

 Avokado v misce rozmackas vidlickou, trochu osolis, opepris, polijes trochou citronove stavy a pridas salsu.

Pokud nedavas salsu melas bys dat trochu nejakych palivych chili papricek – guacamole ma byt malinko palive.

Problém jsem měla se salsou, ale nakonec jsem sehnala… dala jsem tam tři lžičky, bála jsem se, aby chuť salsy nepřeřvala to avokádo….  A protože jsem měla salsu jemnou, přimlela jsem tam i ty chilli papričky…

 

 Pokud mas pridas jemne nakrajeny zeleny koriandr (vypada jako petrzel, ale pokud si ho tady nevypestujes ze seminek koriandru, tak ho tady zeleny asi nesezenes).

 

 Tak na koriandr bohužel nedošlo… i když mám pocit, že jsem ho jako zelené koření v květináčku někdy viděla snad v Globusu, ale když jsem ho potřebovala, tak prostě nebyl….

dle rady Moniky Opatril jsem přidala římský kmín… myslím, že to je super…

  

 Ale i bez koriandru je to opravdu pochoutka… nabírá se trojúhelníkovými chipsy….

Děkuji Pavce za rozšíření našeho „večírkového“ občerstvení…

PS. Ještě jsem s Pavkou konzultovala česnek, protože v posledním Apetitu je právě recept na guacamole a dávají tam česnek… tady je odpověď od Pavky:

ne cesnek ne

 

Komentáře