Cocopeli – prostírání a hrnek Dekorace
    Zkuste si vyrobit originální sadu prostírání a malovaného porcelánu. Jako motiv jsem tentokrát zvolila cocopelli. Že netušíte co nebo kdo jsou cocopeli?? Odpověď najdete na konci článku 🙂 
    Budete potřebovat:
Bavlněné prostírání
Hotovou šablonu nebo fólii na její výrobu
Barvy na textil
Houbičku na nádobí
Prázdnou lahvičku s tenkým hrotem 
   

 Obrázek, který chcete vystřihovat musíte rozkreslit tak, aby se rozdělil na vícero plošek a ty poté vystřihnete. Na výrobu šablony použijte pevnější fólii na kterou si motiv překreslete permanentním fixem. Motiv můžete vystříhat pomocí malých ostrých nůžek nebo použít elektrickou řezačku.

Pokud si na výrobu šablony netroufáte můžete si již hotovou objednat v našem e-shopu

   

 Textil si podložte novinami a na nanášení barvy na textil použijte kousek houbičky na nádobí.

 

     TIP: Pokud si nechcete zašpinit čerstvě udělanou manikúru, můžete houbičku chytit pomocí kolíčku na prádlo.
     Je nutné nanášet malé množství barvy (struktura houbičky by stále měla být patrná, barva by ji neměla zcela pokrýt). Raději se vícekrát vraťte jemnými dotyky na stejné místo, než jednou nanést větší množství, které může zatéct pod šablonu.
   

 Motivy můžete domalovat pomocí barvy, kterou nalijete do prázdné lahvičky s úzkým hrotem.

Hotové prostírky po důkladném zaschnutí barvy přežehlete z rubu žehličkou nastavenou na bavlnu. Zafixujete tím barvu. Poté je již možné prát běžným způsobem na 40st.

 

     Stejnou šablonu samozřejmě můžete použít i na dekoraci vašich oblíbených kousků textil.
     K prostírání si můžete domalovat stejné motivy i na váš oblíbený hrneček.

Budete potřebovat:
Porcelánový hrneček
Barva na keramiku a porcelán
Tenký štětec
Pečící papír
Měkká tužka

   Motiv si překreslete velmi měkkou tužkou na kousek pečícího papíru. Poté jej přiložte pomalovanou stranou na hrneček a z rubu objeďte linky pomocí propisky.
    Na hrnečku se objeví po odkrytí pečícího papíru obrysy a vy můžete malým štětečkem motivky namalovat černou barvou na porcelán. Foto 02-10

     Po důkladném zaschnutí obrázku jej dle návodu na barvách zapečte v elektrické pečící troubě. Použijte-li barvy Marabu na keramiku, můžete zapečené nádobí bez problémů mýt i v myčce na nádobí.
   

 Kdo jsou cocopelli (lze i kokopeli)??
Dlouho jsem těmto panáčkům říkala muzikanti, trubci apod. Netuše oč se jedná.

Pak přijela moje kamarádka, která bydlela dlouho ve státech a byla nadšená, že mám šablonu cocopelli. Vysvětlila mi, že jsou to obrázky mužů, kteří v dávných dobách zajišťovali spojení mezi jednotlivými indiánskými kmeny, byli stále tzv. na cestě, procházeli krajinou, většinou obchodovali se semeny rostlin, často ale na požádání náčelníků kmenů oplodňovaly ženy z kmene, díky čemuž kmen nedegeneroval (uvědomme si, že vzdálenosti mezi jednotlivými kmeny byli veliké a většinou se tudíž příslušníci kmene rozmnožovali jen mezi s sebou), v dnešní době bychom mohli říci že se jednalo o nositele genetické informace :-)) 

Jeho hra na trubku oznamovala již z dáli jeho příchod. Na původních kresbách indiánů je navíc zobrazován s velkým ztopořeným údem, což však v dnešní době prostě „neprošlo“ a tak je motiv předáván dál v této podobě…. 

Samozřejmě  toto je velmi zjednodušený výklad, pokud chcete vědět víc, doporučuji wikipedii

O tom, že obrázek cocopelli je velice oblíbený se můžete přesvědčit, když si do googlu zadáte hledání obrázků.

 

Komentáře