Krabice Ikea v novém kabátku Dekorace
    V neděli 25.10.2009 v pořadu Rady ptáka Loskutáka budu patinovat a představím i tuto patinovanou krabici, protože v pořadu nebylo dost času vysvětlit patinování právě této plechové dózy od vánočních perníčků z Ikea podrobněji, nafotila jsem pro vás přesný postup. 

 

   Na víko krabice a také na boky si pomocí 3D laku namalujte libovolné ornamenty. Pokud nemáte jistou ruku můžete si je předkreslit fixem. 3D lak je hustá kontura, kterou nanášíte pomocí špičky našroubované na konci lahvičky (stejně jako třeba kontury k slupovacím barvám na sklo), po nanešení je mléčně bílá a zaschnutí zprůhlední. 
   

 3D lak nechejte dobře zaschnout. Záleží na síle kontury a teplotě v místnosti – schnutí může trvat 4 hodiny a nebo klidně i 12 hodin.

Po zaschnutí kontury krabici buď jako já nastříkejte červeným lakem ve spray (klasický lak koupený v hobby marketu – tuším v Baumaxu). Nebo ji můžete natřít akrylovou barvou. 

   

 Po nastříkání lakem ve spray (dvě vrstvy) stále ještě mírně prosvítal obrázek, rozhodla jsem se dát krabici ještě další barvu – tentokrát jsem sáhla po zlatém mramorovacím inkoustu, se kterým mám skvělé zkušenosti co se krycí schopnosti týče a houbičkou jsem jemně potřela víko i boky… ne celistvě, ale hlavně tam, kde nejvíce prosvítali původní obrázky…. chtěla jsem, aby červená zůstala stále vidět…

Mramorovací inkoust nanášejte  houbičkou, protože mramorovací laky jsou syntetické a když použijete štětec musíte jej umýt v ředidle, což je zbytečná práce navíc a hlavně houbičkou to jde mnohem lépe… 

     Po zaschnutí mramorovacího inkoustu patinujte ještě černou akrylovou barvou. Pracujte se suchým štětcem a minimem barvy, opravdu to chce je zvýraznit vystouplé kontury…. 
     A tady porovnání před a po.
     A ještě detailní pohled na víko… protože tyto krabice mám ještě v zásobě dvě určitě tu časem naleznete i další varianty a barevné kombinace…. 
Komentáře