Domácí tortily Hlavní jídla
   Tortily neboli placky do kterých se zamotá masová náplň se zeleninou, sýrem a zakysanu smetanou jsem si oblíbila při své návštěvě ve státech (nejlepší burritos dělali v TacoBell). V té době tady nebylo po této pochoutce ani vidu ani slechu… Pár let poté se objevily v prodeji jak placky tak dochucovadla náplní…. ale cena pár placek se mi zdála přehnaná a tak jsem začala experimentovat s výrobou vlastních tortill. 
 

Na placky (cca 12ks)  si připravte: 

500g hladké mouky, 280ml horké vody, 100g sádla (nejlépe domácího :-)) a čajovou lžičku soli

 Na přípravu jsem použila pekárnu – trošku netradičně jsem nejdříve nandala mouku, sůl a sádlo, zapnula jsem program Dort (ihned začne hnětat) a pomalu jsme přilévala horkou vodu, dokud se nevytvořilo kompaktní těsto. Poté jsem nechala ještě chvíli dobře propracovat a těsto vyndala na vál a pekárnu vypnula.

Samozřejmě můžete těsto mísit ručně nebo třeba použít robot. 

   

 Dále si připravte na náplň: kuřecí maso, zakysanou smetanu, strouhaný sýr, uvařenou rýži (nemusí být, ale v TacoBallu ji tam dávali a nám tam chutná) a kořenící směs od Vitany. 

Kořenící směs není nutná, pokud máte oblíbené koření, můžete do zakysané smetany i do masa použít právě to… ale neměl by v té směsi koření chybět římský kmín… 

     Z těsta si vyválejte placky, měly by být opravdu tenké… válelo se to pěkně, ale kolo se mi prostě vyválet nepodařilo 🙂 
     Na suché teflonové pánvi pečte placky – z každé strany tak dvě minutky – poznáte to podle hnědých puchýřků na plackách. 
   

Konečná konzistence placek hodně záleží na druhu použité hladké mouky. Někdy jsou víc křupavé, jindy víc vláčně, ale pokaždé nám chutnaly…. ještě musím zkusit koupit kukuřičnou mouku a vyzkoušet to z ní… podám tu pak report. 

 

   

 Mezi tím, než se vám udělají placky si připravte maso.

Promíchejte kuřecí maso s olejem a kořenící směsí a orestujte. Přidejte rýži a společně prohřejte. 

   

 Do dobré tortily patří zelenina – jednak je tam dobrá a hlavně tam dělá kontrast k teplému masu a placce studená zelenina a zakysaná smetana…. 

V zeleninové směsi by neměl chybět nějaký salát (zde je ledový) nebo pekingské zelí a pokud jej budete doplňovat rajčaty použijte z nich pouze tuhou část – dužinu se semínky odstraňte, zbytečně by placku promáčela. 

   

 Do zakysané smetany přimíchejte kořenící směs nebo ji okořeňte oblíbenou směsí koření….

Na teplou placku navrstvěte masovou směs, zeleninu, strouhaný sýr a zakysanou smetanu. 

     Zamotejte a konec můžete zabalit do ubrousku či alobalu pro snadnější konzumaci (prostě aby náplň nevypadávala druhou stranou)
   

 Tortily jsou dosti syté a proto se často stane, že ne všechny sníte hned zatepla… pokud je druhý den ohřívám dělám to nad párou, jsou pak vláčnější…. 

 

 PS. Už mi to je jasný… na kulatý placky musíte mít „udělátko“ Wink

Komentáře