Babiččin závin Moučníky
   Tento recept mám od své babičky, nedělala záviny z listového těsta, ale z tohoto universálního… vždy si ho udělala tak ze tří dávek a měla jej v lednici – jeden den byl jablkový závin, druhý den naslano a třetí třeba s pudingem…. 

 

 

Já si práci ulehčuji tím, že si těsto nechávám umíchat v pekárně, dávám program dort, aby se začalo těsto hned promíchávat, ale je nutné hlídat čas, aby se vám náhodou nezačalo i péct 🙂 

Těsto si připravte z těchto surovin: 330g hladké mouky, 200g másla (případně Hery), 7 lžic vody, 1 lžíce octa, 2 žloutky, špetka soli

 a nechejte cca 2 hodiny zabalené odpočinout v lednici. 

Poté rozválejte placku. Někdo pod jablka dává nadrcené piškoty, já pokud mám, dávám celé, ale tentokrát piškoty nebyly a tak jsem použila perníčkové sušenky z Ikea (od loňských vánoc :-)) – Dejte je doprostřed placky tak, aby na obě strany od sušenek zbylo zhruba stejně těsta. 

   

 Na sušenky navrstvěte nastrouhaná jablka (pokud neradi strouháte jablka, koukněte na moji vychytávku), pocukrujte (klidně více, v těstu není žádný cukr  tak jediné sladké bude náplň, dejte ořechy, rozinky a skořici.

Nařezejte zbytek nepokrytého těsta šikmo na cca 2cm široké pruhy. 

 

 

   

 Pruhy přes sebe střídavě překládejte.

Je to snadné a vypadá to myslím lépe než klasicky zatočený štrůdlík…. 

   

 A šup se závinem na plech vystlaný pečícím papírem. V druhé nohavici mám mák, protože můj manžel „teplá jablka“ nejí :-))

Sušenky pod jablky jsou důležité, protože nasají veškerou přebytečnou šťávu z jablek a ta vám nevyteče kolem závinu. 

Potřete zbylým bílkem a já ještě podle babičky navrch posypu krystalovým cukrem. Ale není to nutné… 

     Pečeme na 180st cca 30 minut.Že je to hotové poznáte podle barvy…
     Tak a ještě můžete pocukrovat moučkovým cukrem a s chutí do toho….  závin se dobře krájí, sušenky se totiž zcela rozmočily šťávou z jablek…. 

 

Komentáře