Pokladnička Dekorace
 

 Autorkou tohoto nápadu je Renáta Petřvalská.

Každý, kdo jednou propadl ubrouskové technice, neustále hledá, co nového by ještě mohl oblepit a nadekorovat. Jelikož jsem mamina na mateřské, tak mé minivýtvory se točí převážně kolem dětí. Třeba nedávno jsem potřebovala dětskou pokladničku pro mimi mé kamarádky. Posuďte sami, jak se povedla.

   Budete potřebovat:

  • plechovku od dětské výživy
  • bílou akrylovou barvu
  • široký a tenký štetec
  • ubrousek
  • nůžky
  • lepidlo na decoupage
  • 3D lak
  • lak na závěrečné přelakování
  • ostrý nůž a pravítko

     Plechovku od umělé dětské výživy zbavte papírového obalu a natřete širším štětcem bílou akrylovou barvou (já nanášela 3 vrstvy, aby byl povrch pěkně celý pokrytý.
     Než nanesete další vrstvu, nechte tu předchozí pořádně zaschnout). Na fotkách je pro srovnání vidět, jak to vypadá po prvním a po třetím nátěru.
     Doprostřed víčka od plechovky vyřízněte pomocí obyčejného kuchyňského nože a pravítka malý otvor, kterým se pak budou do pokladničky házet penízky. Víčko je měkké, takže to jde velmi snadno.
   

 Vyberte si ubrousek nejlépe s motivem, u kterého se dá použít celá polovina velkého ubrousku (33 x 33 cm) na nalepení kolem dokola celé plechovky (můžete samozřejmě použít i drobné motivky, které nalepíte každý zvlášť, ale dle mé zkušenosti vypadají ty celopolepené plechovky nejlépe).

Z ubrousku použijte pouze vrchní potištěnou vrstvu, ty spodní (obvykle 2) sloupněte.

 

   

 Ubrousek zastřihněte, aby výška ubrousku odpovídala výšce plechovky.

Přiložte suchý ubrousek na suchou plechovku a pomocí tenčího štětce a lepidla na decoupage ubrousek opatrně kousek po kousku nalepte. V návodech pro ubrouskovou techniku se všude píše, že se má lepidlo nanášet na dekorovaný předmět a ne na ubrousek, leč v tomto případě se mi osvědčilo jej opatrně kousek po kousku štětcem nanášet přímo na ubrousek přiložený k plechovce, kdy lepidlo prosáklo skrz ubrousek až přímo na plechovku a bez problémů ubrousek přilepilo. Pokud je ubrousek kvalitnější, vydrží i drobné vyhlazování přehybů, i když úplně bez nich se vám to nalepit asi nepodaří.

    Po zaschnutí lepidla celou plechovku 2x přelakujte buď matným nebo lesklým lakem (záleží, který se vám více líbí) a nechte zaschnout.
    Pro zvýraznění pak naneste na vybrané malé motivky (v tomto případě srdíčka) 3D lak a nechte zaschnout. 3D lak je nejprve mléčný, ale po zaschnutí zcela zprůsvitní a motivek pak působí plasticky.
     Dózu zavřete víčkem. Hotovo.
   

 Pokud nevyříznete do víčka otvor, máte nazdobenou dózu na cokoliv (kafe, hřebíky, knoflíky, šperkovnici… …)

 

Děkuji Renátě za nápad a skvěle popsaný postup.  Odměnou jí bude sleva při nejbližším nákupu v našem e-shopu, kde můžete zakoupit veškeré zmiňované materiály na tvoření. A pokud i vy máte nějaký dobrý nápad, nenechávejte si jej pro sebe a staňte se spolupracovníky stránek

 


Komentáře