Tarte tatin Moučníky
   Recept jsem před lety četla na stránkách pana Cuketky.  Dlouho jsem se odhodlávala k tomu jej také zkusit, bála jsem se neúsoěchu, ale zvědavost byla silnější… a tak jsem se do toho pustila a jsem ráda, protože výsledek  je exelentní… takže pokud milujete kombinaci karamelu, hrrušek, jablek a listového těsta vzhůru do toho…
   Na koláč budete potřebovat hrušky a jablka, cukr, máslo a listové těsto. Poměry záměrně neuvádím, záleží na velikosti formy, kterou na přípravu použijete.
   

 Důležitý je výběr formy – já mám teflonovou formu a tak jsem si máslový karamel připravila přímo na ní – položila jsem jí na plotnu, rozpustila trochu másla a nasypala krystalový cukr tak, aby pokryl celou formu.

Pokud nemáte nepřilnavou formu, asi bych karamel udělala na nepřilnavé pánvičce a pak jej ještě horký přelila do nějaké jiné formy… ale ta nepřilnavost je docela hodně důležitá i pro následné vyklápění koláče po upečení…. 

   

Zahříváme a mícháme, až nám vznikne krásně hnědý, hladký karamelový krém. Odstavíme z ohně.  

Hotový karamel by měl být zlatavé barvy. Do horkého karamelu naskládáme na osminky nakrájené hrušky a jablka. 

 

     Jablka a hrušky předem samozřejmě oloupeme a zbavíme jadřinců… 
   

 Listové těsto rozválejte a pokryjte jím jablka. Kraje ořízněte podle formy a zatlačte dovnitř… 

PS. Já jsem si ještě chtěla pohrát a vykrájela jsem ze zbytku těsta jablíčka. Na několika místech jsem propíchala koláč vidličkou…. 

   

Až když byl koláč v troubě, uvědomila jsem si, že to moje zdobení je tak trošku zbytečné, protože jsem vlastně ozdobila dno 🙂 Proto jsem ještě ze zbytečků listového těsta vykrájela další tvary jablíček a dala je péci samostatně a těmi jsme ozdobila již upečený koláč. 

Koláč pečte na 180st cca 25minut. Poté jej ještě horký překlopte na talíř. Proto je dobré použít kulatou formu a mít k ní talíř o trošku větší. 

   

 Nejlepší je tento koláč teplý s vanilkovou zmrzlinou… tu jsem bohužel neměla… škoda… 

 

 

 

Komentáře