Šála, la, la, lá…. Textilní nápady

Organtýn si možná pamatujete ze svého mládí – říkali jsme mu fáčovina – a svého času byl velice oblíbený materiál na výrobu sukní a šál. A protože doba se vrací a opakuje, dostává se opět na pořad dne… Navíc díky tomu, že se jedná o čistě bavlněný materiál, se skvěle barví.
Připravili jsme pro vás nabídku v našem e-shopu – balíčky organtýnu 2m x 135cm – je to množství, ze kterého si uděláte jedno velké paero na léto nebo dvě šály. Šály navíc díky vlastnostem materiálu mohou sloužit buď vyžehlené v létě jako tenký šál přes ramena proti spálení od slunce, kolem pasu zavázané jako krátké paero nebo nevyžehlené (tj. usušené ve zmačkaném stavu) jako šály pro sychravé dny.

Pokud se rozhodnete pro dvě šály, látku si rozstřihněte podél, získáte tudíž dva pruhy cca 67 cm x 2m. Pro snadnější šití doporučuji předem si šev, který dvakrát zahnete, sežehlit. Odpadne vám pracné špendlení či stehování. Toto můžete udělat buď kolem dokola celé šály nebo jen po dlouhých stranách s tím, že začnete zakládat cca 5 cm od kraje a skončíte opět 5 cm před koncem.   Po šířce látky poté 5cm od kraje vytáhnete jednu útkovou nit (pomocí špendlíku) a v lince, která vám vytažením vznikne prošijte entlovacím stehem (hustota cca 3mm). Díky tomuto fíglíku si naznačíte přesnou rovnou linku a nebudete mít při párání problém s tím, že vám řada „utíká“.   Útkové nitě nad entlovacím stehem vypárejte. Vzniknou vám pěkné třásně.   TIP: Neudělejte chybu jako já – neuvědomila jsem si, že reaktivní ani jiné barvy nechytají na umělá vlákna – a protože na šití používám polyesterové nitě – zůstala po barvení nit bílá… přemýšlejte již při šití o budoucí barvě šály a šijte rovnou barevnou nití nebo si pořiďte na šití šály bílou bavlněnou nit.  Ušité šály jsem si připravila pro barvení – první jsem přeložila napůl po šířce a poté po délce skládala jako harmoniku v cca 5 cm širokých pruzích. Složenou harmoniku jsem zamotala do šneka. Začala jsem v místě přehnutí látky, proto také tam je barva nejméně intenzivní, protože se do středu hůře dostává. Po zamotání jsem balíček zajistila gumičkou proti rozmotání.

 

 Obě šály jsme namočila do roztoku vody a krystalické sody ( v poměru cca na 1 l vody 250 g sody) a lžíce soli a nechala cca čtvrt hodiny namočené, aby se soda dostala opravdu všude. Mírně jsem i v lázni na látky zatlačila, abych zajistila dobré nasáknutí sodou. Po vyndání je důležité přebytečnou sodu vymačkat – látka by měla být jen mírně vlhká, nikoli mokrá.

Na barvení jsem použila reaktivní batikovací barvy

 

Žluto-oranžovou šálu obarvěte systémem namáčení. Do misek jsem nalijte žlutou a oranžovou barvu reaktivní barvu. Nejdříve namočte z jedné strany šálu ve žluté barvě – mírně zatlačte, aby se barva dostala i dovnitř smotku.

    Poté vyndejte, nechejte přebytečnou barvu okapat a otočené vložte do oranžové barvy. Na povrchu látky by neměla nikde zůstat bílá barva.   Po vyndání z oranžové barvy zabalte do fólie nebo dejte do sáčku. Ještě zabalené můžete mírně promáčknout, aby se barvy dostaly co nejvíce do látky.

Druhý kus jsem přeložila na tři díly (opět harmonikovitě), tak že vznikl přibližně čtverec. Poté jsem zamotala do spirály a zajistila gumičkami proti rozmotání.

  Druhou šálu si položte na fólii a nanášejte lahvičkami s aplikátorem barvy – na polovinu koláče z obou stran žlutou, na druhou půlku tyrkysovou. Poté přes čtvrt žluté naneste ještě modrou – vznikne vám tak světle zelená. Opět zabalte. 

 Nechejte působit zabalené minimálně 2 hodiny, ale klidně déle.

Poté propláchněte studenou vodou, oddělejte gumičky, znovu propláchněte. Jakmile již z látky odtéká jen mírně obarvená voda zafixujte barvy pomocí jadrového mýdla (tj. mýdla s jelenem), pořádně namydlete, properte a poté již můžete propláchnout teplou vodou.

Během celého procesu práce s barvami (tj. barvení a proplachování) pracujte v gumových rukavicích. Barvy se jinak vpijí do kůže a vaše ruce budou ještě pár dní barevné… ale hlavně hrozí od obarevných rukou ušpinění dalších látek, které budete barvit.

   Usušte ve stínu – poprvé doporučuji pěkně roztažené.  Poté vyžehlete a můžete vyrazit do víru letních dnů… organtýn je velice jemný a příjemný na dotek…   A varianta na podzim. Po prvním vyžehlení šály můžete šálu navlhčit a zmačkat a nechat uschnout takto…   Reaktivní barvy, sodu, mýdlo s jelenem i organtýn můžete samozřejmě objednat v našem e-shopu.

 

Komentáře