Jeřabiny na zábradlí Šperky
 

 Tvoření z korálků je skvělá činnost třeba ve dnech, kdy marodíte a musíte ležet v posteli. Sice si občas v noci pak připadáte jak princezna na hrášku, ale jinak je to perfektní vyplnění nečekaně a nedobrovolně získaného volného času… takže pokud jste na tom jako já, zkuste si trošku pohrát s drátky…

     

Na výrobu budete potřebovat silnější drát (v tomto případě je to ALUdrát 2mm a tenká drát 0,3mm – nejlépe ve stejné nebo podobné barvě. Dále se hodí ketlovací kleště a ploché kleště a nějaké ty komponenty – v tomto případě obruč, dva naušnicové závěsy a čtyři osmimilimetrové kroužky. 

Dále samozřejmě korálky – doporučuji mixy, které jsme právě přidali do e-shopu. 

 

   

 Drát si natočíme do požadovaného tvaru. Možností je spousta a je to jen na vás. V tomto případě jsem se vůbec nesnažila o nějakou pravidelnost … tvar vznikl čistě náhodou… a původně jsme dokonce myslela, že bude viset kolmo dolů…

Hliníkový drát má tu výhodu, že je velice tvárný a tudíž jej lze zatočit přesně jak potřebujete… 

lze jej i lehce rozklepat – viz fotky mých výrobků na facebooku

Na rozklepávání používám malou hodinářskou kovadlinku, kterou jsem vydražila na aukru… ale jde použit i kovový nástavec z velkého kladiva apod. 

     Z tenkého drátku si ustřinětě asi 40cm a poté co jej připevníte na začátku smyčkou, začněte navlékat korálky a přimotávejte je po obvodu tvaru – mezi korálky dělejte jednu nebo dvě obtočky. V místech, kde chcete vyplnit tvar řadami korálků vždy přidělejte  korálek na obvod, udělejte obtočku, navlékněte pořadové množství korálků, natáhněte k protějšímu drátu, obtočte dvakrát a zase se vraťte na vnější obvod tvaru… takto opakujte jak je třeba.
     Stane-li se vám, že dojde tenký drátek dřív než je dílo hotovo tak jej jednodušše nastavte. Přiložte nově ustřižený kus k tomu stávajícímu, udělejte pár otoček, případně zkraťte a šikovně zamotejte, aby nebylo napojení viditelné.
     K hotovému šperku si můžete ještě udělat naušnice. Postup je stejný, jen je maličko umění umotat oba základy stejné… když se vám to nepodaří úplně na 100% netrapte se tím. Vždyť je stejně nosíte každou na jiném uchu a jakmile nevisí vedle sebe tak jsou drobné úchylky neviditelné (vlastní zkušenost).
     Pokud jste konce drátů pilníkem nezaoblili (doporučuji to uděllat, nebude se vám stávat, že se drát zachytí za oblečení) – tak jako jsem to nyní neudělala já (protože jsme nemohla najít pilník a hlavně jsem nechtěla mít v posteli i kovové piliny :-)) nasaďte na konec drátu korálek s větším otvorem. Proti vypadnutí jej pojistěte kapkou lepidla na sklo.
     Hotový šperk zavěste pomocí osmimilimetrových kroužku na drátěnou  obruč (ale šla by samozřejmě použít i struna nebo řetízek) a naušnice pomocí kroužků na naušnicové  díly.
   

 Celý postup jsem pro vás nafotila v posteli a tak se omlouvám, pokud některé fotky nejsou úplně OK 🙂 

Podobné šperky, ale mnohem hezčí, vyrábí Olga Dvořáková, na jejíchž  stránkách jsem se inspirovala a jejíž výrobky můžete vidět dole pod článkem. 

A aniž bychom se nějak domluvily, tak u sebe na stránkách Olga také právě publikovala návod na výrobu podobného šperku, takže to máte ještě jednou a z profi rukou 🙂 

 

 

 

 

 

Komentáře