Ovocný koláč se smetanou Moučníky
     Máte rádi koláče s drobenkou, ale připadají vám často suché?? Zkuste koláč z lineckého těsta se smetanou a drobenkou…
   

Na těsto budete potřebovat: 

300g hl.mouky 

200g másla nebo Hery 

2 vejce 

100g cukru 

1 prášek do pečiva

Pokud jako já nemáte rádi „hňatlání“ rukama použijte na výrobu těsta mixér – máslo nemusíte rozpouštět, stačí ho nakrájet na malé kousky a nechat chvíli povolit. 

     Změklé máslo utřete s vejci, cukrem a pak postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva. Hotové těsto dejte na chvíli do ledničky. Poté jej vyválejte nebo jen rukama roztáhněte na plech, který vyložte pečícím papírem. Dobrý fígl je ho na plechu rozvalovat přes potravinářskou fólii, kterou samozřejmě poté sundáte :-))
     Na těsto naskládejte ovoce – v tomto případě jsem použila vypeckované čerstvé švestky, ale mám vyzkoušené i půlky kompotovaných broskví – to dělám hlavně v zimě, kdy není moc čerstvého ovoce k dispozici.
     Ovoce zalijte směsí, kterou připravíte z 2 zakysaných smetan do kterých zašleháte 3 vejce, 100g cukru a 3 lžíce hladké mouky. 
     Nakonec zasypejte hustě drobenkou, kterou připravíte z 80g cukru krupice, 80g hrubé mouky, 50g másla a 80g kokosu. Ze stejného důvodu jako u těsta dělám drobenku v mixéru, ani ho nemusíte po těstu umývat…. prostě dejte pokrájené máslo a ostatní složky a zapněte 🙂
     Pečte ve vyhřáté troubě cca 40 minut na 180st. 
Další varianta – s meruňkami a v drobence jsou místo kokosu ořechy a použitý třtinový cukr….
   

 A Kamila vám doporučuje vyzkoušet  s borůvkami. 

PS. Díky Kamčo za foto a jsem ráda, že chutnal Smile

 

Komentáře