Kuřecí maso na muškátu s houbami Hlavní jídla
  Když můj syn není doma, dcera hned navrhuje vařit jídlo s houbami… narozdíl od něj je miluje. Do lesa jsme nestihly zajít, ale stále máme dostatečnou zásobu sušených….  a protože maso na houbách si žádá obměny, zkusila jsem tentokrát použít muškátový květ… a myslím, že s úspěchem….
   

Na omáčku si připravte kuřecí maso nakrájené na kostky (dobré je předem jej naložit do česnekového oleje), sušené houby předem namočené v horké vodě, zakysanou smetanu, česnek, muškátový květ, balkánský sýr, sůl, bílý pepř a případně tmavou hotovou jíšku

TIP: Česnekový olej si lehce vyrobíte doma – nakrájejte si česnek na plátky, lehce osmahněte na troše oleje dorůžova, poté ostavte a dolijte další olej a zahřejte. Ostavte a nechejte v pánvi vychladnout. Slijte přes sítko a uchovejte v chladu. 

     Na pánvi osmahněte kuřecí maso, které jste předem marinovali v česnekovém oleji spolu se solí a bílým pepřem. Na závěr restování přidejte na plátky nakrájený česnek a  koření muškátový květ – cca půl malé lžičky (podle množství masa a vaší chutí) a krátce ještě orestujte a poté přilijte namočené houby včetně vody ve které se máčely a povařte tak dlouho, až houby změknou. Během vaření přidejte ještě najemno nastrouhaný balkánský sýr. Před koncem vaření do pánve vyklepněte zakysanou smetanu, která by vám měla omáčku správně zahustit a dodat jí jemně navinulou chuť. Pokud by i tak byla řídká můžete ji zahustit trochou granulované tmavé jíšky.
     Jako přílohu jsem připravila kari rýži – dělám přesně podle receptu, jen na začátku při osmahnutí rýže na oleji přidám rovnou lžičku kari koření, které jí dodá správnou barvu a trošku jinou chuť než obvykle.

 

 

Komentáře