Korálkové laso Šperky
 

   Byť nejsou korálky mou hlavní tvořivou činností, čas od času po nich ráda sáhnu a vyrobím si něco pěkného….  zkuste i vy jednoduchý náhrdelník, který má tu obrovskou výhodu, že k němu z komponentů potřebujete pouze dva zamačkavací rokajly….
   Na náhrdelník, kterému se říká díky jeho systému zapínání LASO, budete potřebovat směs korálků ladících barev, šperkařskou strunu na navlékání o délce cca 130cm, výrazný korálek, nejlépe větší vinutku a dva zamačkavací rokajly. 
     Nejdříve si do středu struny navlékněte malé korálky – tolik, aby vám vytvořili pěkné očko – ani malé ani velké – tak akorát (musí jím projít dvě řady navléknutých korálků).
     Poté oba konce struny protáhněte dvěma až třemi korálky a navlékněte výrazný prvek celého náhrdelníku… ručně dělaný korálkek – tzv. vinutku nebo jiný podobný výrazný korálek.
     Pokud nemáte, můžete experimentovat – třeba provrtat nařezanou lasturu… 
   

Poté navlékněte ještě jeden nebo dva korálky současně na oba konce a dál již navlékejte každou strunu samostatně.  Pokud se rozhodnete dělat oba prameny symetricky – tj. stejně – doporučuji navlékat současně, ale není to nutné, lze mít každý pramen jinak navléknutý. 

TIP: Vyměřte si kterou část budete mít za krkem a na tu použijte méně výrazné korálky či takové, kterých máte hodně… Zajímavé korálky nebo takové, které máte po pár kusech, použijte na konce strun, které se provlékají očkem.

      Jakmile se dostanete ke konci náhrdelníku (můj má celkovou délku 60cm a myslím, že je tak akorát), navlečte před posledním korálkem na strunu zamačkavací rokajl (jedná se o komponent – kovový korálek, který lze lehce kleštičkami rozmáčknout na placku a seženete jej v každém obchodu s korálky).
     Nakonec navlékněte koncový korálek a kolem něj se strunou vraťte do zamačkávacího rokajlu a konec struny prostrčte dalším jedním nebo vícero korálky. Rozmáčkněte rokajl a zopakujte i na druhém konci.
     Při navlékání konců si dejte pozor na velké korálky – musíte počítat s tím, že oba konce se budou muset vejít do očka lasa – zkuste si to před ukončením nanečisto…

 

K lasu se skvěle hodí náramek z paměťového drátu na který navlékáte stejné korálky, které jste použili do lasa… a nakonec můžete ještě přidat jednoduché naušničky na ketlovací jehle – stejně tak jako účastnice relaxačního pobytu pro ženy na Sebuzíně….  

Komentáře