Střecha Moučníky

Dezert střecha je internetově „profláklý“ moučník, ale ve většině receptů, které kolují na tento jednoduchý zákusek po netu je jen tvaroh, který v naší rodině moc nefrčí… a tak jsem maličko experimentovala….  a jak se dozvíte na konci článku, tak nakonec jsem i ten tvaroh zvládla začlenit…

Kromě dvou balení Bebe sušenek a dvou banánů budete potřebovat:

1 šlehačku, 1 zakysanou smetanu a 2ks pribiňáčků 


Šlehačku vyšleháme s jedním ztužovačem. Poté zašleháme zakysanou smetanu a pribiňáky. Osladíme dle chuti (ale díky sladkým pribiňákům není třeba moc přislazovat). 

Na kus alobalu rozložíte 3×7 sušenek (většinou má balíček o jednu sušenku více, tj. jedna vám zbyde). Pokud máte, můžete použít jeden balíček světlých sušenek a jeden balíček kakaových a pokládat je nastřídačku – šachovnicově.

Určitě vám tuto variantu také nafotím, vypadá pěkně na řezu…


Šlehačkovou směs natřeme na sušenky… lepší je lžičkou nandat na každou sušenku trochu krému a pak jej rozetřít, pokud vám některá sušenka ujede, připlácněte ji zase zpátky, aby zůstaly ve tvaru obdélníku jedna vedle druhé. 
Na první vrstvu naskládejte druhou. Pokud střídáte tmavou a světlou sušenku, dávejte je obráceně – tj. na tmavou dejte světlou. 
Opět potřete zbytkem krému a doprostřed dejte dva banány.
Pomocí alobalu zvedněte obě krajní řady sušenek tak, aby vznikla střecha. Zabalte a dejte na chvíli do ledničky ztuhnout. 
Poté můžete ještě potřít boky čokoládou. Já jsem měla nějaký zbytek, takže mi to nevyšlo na celé boky, ale to vůbec nevadí. 
Nechejte nejméně šest hodin, ale lépe přes noc v ledničce ztuhnout a poté krájejte. Moučník je lehký jako vánek a vypadá jako originál z cukrárny… a přitom jste nemuseli ani zapnout troubu… 

Další možnost je použít kakaové BE-BE sušenky, místo banánu kompotované broskve a jako krém vyšlehat šlehačku a přidat do ní dva ochucené jihočeské tvarohy  s příchutí tiramisu a bylo to vynikající…..

ani jsem nepolévala čokoládou….

opravdu výborný moučníček, doporučuji vyzkoušet…


Z kakaových sušenek u nás zatím střecha vyhrává…. tentokrát s jihočeským tvarohem straciatella, zakysanou smetanou a šlehačkou, oslazeno dle chuti…. a čerstvými jahodami….
Pokud ale tvaroh opravdu použít nechcete, můžete udělat krém jen ze šlehačky a zakysané smetany a přidat do krému plátkovou želatinu.
Díky želatině je i zákusek čistý v řezu 🙂

Střecha začíná v naší rodině bojovat o první místo v nepečených pochoutkách, nepečený dort se třese strachy :-))

Tady jedna s mraženými malinami (dávám dovnitř zmražené, samy pěkně povolí) a opět s broskvemi. Krém tentokrát ze šlehačky (bez ztužovače), zakysané smetany a polotučného tvarohu. Druhá s komponovanými broskvemi…


Další varianta – každá vrstva z jiné barvy sušenek, krém z vyšlehaného tvarohu s dvěma kelímky zakysané smetany a kompotované mandarinky…. Zjistila jsem, že tvaroh takto upravený je fakt dobrý….

 

Komentáře