Nika a hedvábný polštář Tvoření s dětmi
  Malování na hedvábí je skvělý relax a touto technikou vzniká mnoh krásných dílek. Dominika vloni namalovala jeden polštář svému bratrovi k vánocům – a myslím, že se jí opravdu povedl a Dan na něm dodnes velice rád spí. 

 

     Při přemýšlení co na polštář namaluje vzniklo několik několik skic. Nakonec to vyhrála žirafa. Tu obtáhla černou fixou a nascenovala si jí. Vytiskla ji dvakrát – jednou ji stranově obrátila. Dále už je postup stejný ať  již malujete předtištěný polštář nebo si budete malovat konturu sami. 
    Připravte si rám velký asi 60x60cm – do rámu vypněte polovinu polštáře – u zipu připínejte za přesah zipu.
Místo originálních drápků můžete použít například krokodýlky na záclony navlečené na gumičkách, poslouží stejně dobře jako originální drápky. Vždy zachytávejte na začištěné kraje hedvábí.
Pokud máte na polštáři zmačkance, přejeďte je štětcem namočeným do vody, vypnou se vám samy.
     Předlohu si podložte pod  rám a buď ji nejdříve namalujte na hedvábí fantomovým (mizícím) fixem, jehož fialová stopa zmizí na vzduchu po několika dnech sama nebo ihned po namočení. Nebo můžete kontury malovat guttou (konturou na hedvábí) rovnou. Důležité je, aby se všechny linky, které oddělují jednotlivá barevná pole obrázku, dobře dotýkaly, jinak vám barva při malování tzv. uteče a udělá barevnou mapu na místě, kde ji již nepotřebujete.

     Po zaschnutí kontur začněte vybarvovat. Na malování pokud nemáte fixační parní válec používejte zažehlovací barvy na hedvábí.
Malování na hedvábí je neuvěřitelně uklidňující záležitost. Musíte se koncentrovat na vybarvování jednotlivých políček, hlídat si, aby vám barva omylem nekápla jinam než chcete apod. Barvy se po hedvábí rozpínají a dojíždějí ke konturám, můžete do sebe barvy zapouštět apod.

     Po vybarvení žiraf, což byla činnost, která Nice šla opravdu dobře se rozhodla, že i na zadní části polštáře chce obrázek… protože se jí již nechtělo malovat žádný motiv, vzala zavdět zebrou, která byla natištěná na přední straně skicáku… postup je stejný jako u žiraf – přepnout hedvábí na druhou půlku, namalovat guttou kontury a po jejich zaschnutí obrázek vybarvit (teda u zebry toho na vybarvení moc nebylo – většina políček zůstala bez barvy – tj. bílá 🙂

     Nejtěžší pro začátečníka je malování velkých ploch, proto doporučuji, pokud se chcete vyhnout viditelným mapám buď pozadí rozdělit pomocí gutty na menší části nebo použít solnou techniku. Jedná se o  sypání větších zrnek soli do mokré barvy. Sůl do sebe vtahuje vodu (v tomto případě barvu, která obsahuje velký podíl vody) a na hedvábí vytváří zajímavé efekty.
     Na pozadí polštářů jsme s Nikou ještě pro zajímavost použily dvě barvy – hnědou a vínovou a malovaly jsme zároveň každá jedním štětcem a ihned zasypávaly solí.
Výsledný efekt nás nadchnul…

Sůl nechejte na hedábí tak dlouho  dokud hedábí úplně neuschne. Poté ji sklepejte na noviny, nechejte ještě dobře proschnout a uschovejte pro další použití. Sůl lze využívat opakovaně. Existují sice speciální soli na hedvábí, ale já používám klasickou hrubozrnnou pekařskou sůl za pár korun.

     Polštář sundejte z rámu, dobře zafixujte přes pečící papír pomocí žehličky nastavené na teplotu pro žehlení bavlny. Po zafixování barev můžete polštář ještě vyprat v jemném prostředku na praní a ještě vlhký vyžehlit dohladka. Pak stačí jen jednoduché sešití na šicím stroji rovným stehem kolem dokola… jen si nezapomeňte nechat při sešívání pootevřený zip, aby jste polštář lehce po sešití otočili na líc.

 

Komentáře