Tričková inspirace Textilní nápady
     Na letních pobytech na Monínci vznikla během kurzů spousta hezkých triček a proto jsem si dovolila některé z nich okomentovat, aby jste měli představu jak vznikala…  doufám, že budou další inspirací i pro vaši tvorbu.

 

 

 

 

 První dvě trika a triko v titullku článku jsou barvená reaktivními barvami – tzv. za studena. Nepleťte si je s barvami v sáčku od Cheds, které se sice tváří jako barvy za studena, ale musíte je předem vařit a poté v nich trika máčet. Reaktivní barvy stačí na triko jen nanést a nechat působit.

 

 Další dvě trika barvená reaktivními barvami s vyvazovaným srdíčkem uprostřed. První je dozdobené motivy motýlků přes šablony pomocí barev na textil. Druhé puntíky a stíranými srdíčky.

 

  Další batikovaná trika stejnými barvami a technikou. Výhodou barev je, že se nanáší všechny najednou. Takže může vzniknout například spirála (posléze domalovaná gelovým perem) nebo díky prošití žlutozelené s klikatou čárou (zde bylo triko prošito) a domalovanými květinami přes šablony.

 

Modrozelená trika  mají znázorňovat letní louku.

Na prvním jsou květy domalované stíráním voskvek na textil přes šablonu a na druhém nanášením barev přes šablonu. 

V současné době v e-shopu doprodáváme soupravy reaktivních barev KIT tye and die a poté co je vyprodáme vám nabídneme balené reaktivní barvy české výroby v aplikačních lahvičkách.

 

Oranžovo černé triko je kompletně odbarvené černé triko (v místě černých pruhů  bylo vyvázané a posléze namočené v ředěném Savu Perex). Do tmavých míst byl po zaschnutí konturou domalován ostnatý drát.

 

 Novinkou na pobytech bylo stříkání barvami ve spray (najdete je v našem e-shopu v sekci Barvy ve spray ARTEMISS. 

Práce s nimi je v podstatě stejná jako při savové metodě,  je je tu možnost ještě triko přemuchlávat apod. Tak jak jste se mohli dočíst i v článku o tričkách s ovečkami

Stejnou metodou vzniklo také tričko s prasátkem Pepou. 

 

 Další dvě jsou malovaná – u prvního se autorka inspirovala dřevěným výřezem ještěrky, který prodáváme a zkombinovala voskovky na textil a textilní barvy v lahvičkách na kontury. Další bylo triko dítěte, na které si někde namalovalo nekvalitními barvami kočičku a ta se po vyprání zcela seprala a zbyl po ní jen barevný flek ve tvaru kočky. Maminka pomocí gelového pera kočku skvěle domalovala a flíčky kolem zamaskovala puntíky namalovanými voskovkami a domalovala opět gelovým perem.

 

 Dvě trika, kde je skvěle vidět, že někdy je méně více. U prvního jsou obrázky žabek (inspirace na Pruhované kočce) přeneseny na triko pomocí transferové tužky a pečícího papíru. Následně obtažené gelovým perem a domalované textilními barvami. 

Druhé s kytičkami vzniklo díky jednoduché šabloně, přes kterou se barvy nanáší  pomocí houbičky na textil… dozdobeno oblíbenými tečkami. 

Doufám, že vás trička z pobytů inspirovala a pustíte se do vlastní tvorby. Kvalitní trika i barvy můžete nakoupit v našem e-shopu.

 

 

 

 

Komentáře