Kuřecí jako dortík Hlavní jídla
    Moje známá Dáša mi vnukla myšlenku – upekla kuřecí maso v bábovkové formě (tento nápad již koluje déle na netu) a poslala mi recept a fotky – a mne to nedalo a zkusila jsem stejný recept použít pro domácí pekárnu – a jak nám to oběma dopadlo se můžete podívat… 
 

 Na kuřecí bábovku podle Dáši budete potřebovat: 


kuřecí prsní řízky
anglickou slaninu

eidam
vejce
petrželku

množství surovin dle velikosti bábovkové formy

Formu na bábovku Dáša lehce vymazala a vyložila anglickou slaninou. Kuřecí prsní řízky podle jejich výšky rozkrojila na 2-3 tenčí plátky, osolila a opepřila. Rozložila na anglickou slaninu a trochu i do boků, aby vzniklo takové korýtko.
 

     Do něho Dáša dala zbytek slaniny, nebo může být jakýkoliv jiný salám. Na hrubo nastrouhaný eidam, petrželku, rozklepla 5 celých vajec.  Na vajíčka nasypala petrželku, sýr, salám a na konec uzavřela druhou půlkou kuřecích řízků. Rozkvedlala ještě jedno vajíčko, do kterého jsem namíchala zbytek strouhaného sýra a zalila vrch bábovky. Pekla  na 200 stupňů dozlatova asi tak hodinu. Ještě teplou bábovku vyklopila na plech a strčila na chvíli do trouby nechat zezlátnout i z druhé strany. Ale není nutné.

   

 Výborná i studená např. nakrájená na tenké plátky do obložených mís.

Já jsem se inspirovala a protože se mi nechtělo zapínat troubu a vytahovat formu na bábovku, zkusila jsem podobně udělat kuřecí dortík v domácí pekárně. 

     Stejně jako Dáša jsem si připravila kuřecí řízky – nakrájené a naklepané natenko, dále vajíčka, slaninku a protože jsem neměla strouhaný sýr, tak jsem vytáhla Nivu a hermelín
     Na dno formy do pekárny jsem nandala slaninu (háky jsem samozřejmě vyndala), na to jsem dala osolené a gyroskořením posypané kuřecí řízky. 
     Na řízky jsem vyklepla vajíčko, osolila a navrstvila sýry a opět jsem pokračovala slaninou…. 
   Poslední vrstva je slanina. 
     Pekárnu zapněte na program PEČENÍ a  nechejte celý program projít (tj.  hodinu. 
     Po hodině se mi to zdálo ještě málo propečené (zkoušela jsem špejlí, vytáhla jsem ji jen vlažnou, to není dobré, špejle by měla být horká). Tudíž jsem pustila stejný program ještě jednou a nechala ho ještě půl hodiny běžet. 
     Vyklopte na větší talíř nebo nějakou mísu s okrajem, protože v pekárně je dosti šťávy… Určitě nevyklopujte na prkýnko, šťáva by vám utekla z linky dolů 🙂
   Na řezu…
   

 S novými bramborami to byla bašta…. 

 

TIP: Jak již psala výše Dáša – stejně dobré je to i studené, kdy lze nakrájet na tenké plátky a dát například mezi chleby jako chutnou svačinku… 

 

Komentáře