Jak jsem si hrála se sluncem Textilní nápady
     Jsou techniky, pro jejichž aplikování potřebujete určité podmínky, které prostě sami neovlivníte – jednou z nich je sluneční technika na textil. Již dříve jsem ji popsala ve své knize 100a1 nápad na originální triko.
   

   Od té doby se mne stále někdo ptal, zda budeme mít v sortimentu e-shopu také tyto sluneční barvy… což o to, není složité je nakoupit, ale složitější bylo přemluvit manžela, aby to odsouhlasil (ano stále o všem i po dvaceti letech rozhodujeme společně).

Ona totiž nová položka znamená i najít na ní místo ve skladu a hlavní argument proti byl i ten, že tyto barvy budou mít krátké „akční“ období, protože bohužel nežijeme na rovníku a slunečných, bezvětrných dnů je u nás opravdu málo…. No a tak v nabídce stále sluneční barvy nemáme.

   

Nicméně jsem letos od své jedné kamarádky dostala skvělý tip – zkusit  tyto barvy nahradit barvami ve spray, které v e-shopu již dávno máme… sice jsem chvíli byla za nevěřícího Tomáše, ale šla jsem to zkusit…

 

Triko jsem si rozdělila páskou a novinami na dva příčné pruhy… nastříkala barvou, položila narvané pampelišky ze zahrady a čekala…. a nic….  trošku rozčarovaná volám kamarádce…. a namočila jsi to triko?? Namočila???

   

  Tak druhý pokus… již nastříkané pruhy nejdříve navlhčím (pomocí pumpy na hedvábí do které jsem si nalila vodu), poté jsem opět nastříkala barvu – vzala jsem tmavší, aby bylo něco vidět…

a položila pampelišky…

nechala působit sluníčko a za hodinu jsem opatrně nakukovala…

HURÁÁÁ …

funguje to….

jenže protože podklad už byl nastříkaný, tak to moc nevyniklo…

ještě že mám prostřední pruh zalepený – odlepuji, zakrývám již hotové a znovu do toho…

   

  Takže nejdříve nastříkám vodou, pak barvou a šup na to zase pampelišky… to víte, vyrvala jsem jich ten den z okrasného záhonu opravdu hodně :-)), ještě mne napadlo zaběhnout si pro měděné výseky na smaltování ve tvaru vážek a opět čekání na výsledek…

to je nejhorší chvíle…

Vařím si kávu, teda pokud slabému Nescu s mlékem se dá říkat káva, chvíli surfuji po netu…

a čekááám….

Po cca opět hodině nakukuji a sláva…

tentokrát je to vidět mnohem lépe.

 
   

  Stále mi zůstává rozum stát nad tím, jak je ale možné, že to co jsem  zakryla je světlejší než to co bylo odkryté… člověk by logicky myslel, že slunce spíš textil vyšisuje a ono to je naopak.

Když triko úplně uschnulo tak jsem se ještě pustila do domalování… pomocí gelového pera a bílé kontury jsem zvýraznila některé křivky, domalovala pampeliškové padáčky, žlutou voskovkou na textil domalova pampelišky a zeleně maličko zvýraznila listy…

    PS. Stále mi píšete co to mám za kuličku na kontuře a proč ji tam mám…. ten korálek navlečený na kusu drátu je tam přivázaný proto, abych čistící drátek od hrotu neztratila. On je totiž tak tenký, ale zároveň tak pevný, že ho lze horkotěžko něčím naradit a bez něj vám hrot prostě zaschne a je na vyhození…. a věřte, že bez toho přivázaného korálku ho ztratíte hned při prvním malování 🙂
   

Sice to byl první pokus, ale jsem celkem spokojená… už vyhlížím další sluneční a bezvětrný den (to bezvětří je důležité, jinak vám to co položíte na triko ulétne).

Takže až natrénuji ještě nějaká trika a vychytám, aby se na triku netvořily mapy, tak vám tuhle techniku ještě sepíšu se vším všudy do správné rubriky….

   

  Ale vy už nemusíte čekat, až do e-shopu přidáme sluneční barvy… zkuste také barvy na textil ve spray… a pokud se vám to povede, pošlete mi fotky…Navíc barvy ve spray využijete i na jiné projekty – můžete například jimi stříkat přes šablony.

 

Slunečné dny vám přeji 🙂

Komentáře