Mozaika na zdi Dekorace
   Tahle dílna už sice dávno není mou dílnou, ale myslím, že by bylo škoda tenhle článek kvůli tomu z mých stránek mazat…
před   Když jsem si do dílny nechala přidělat umyvadlo, tak stěna za ním přímo vybízela k tvůrčímu počinu… (upřímně řečeno jsem chtěla ušetřit za obkladače a obklady :-))) a vzhledem k tomu, že mozaiku jsem si už doma natrénovala na lodžii, byla volba nasnadě…
Takže první cesta vedla do prodejny s obklady, kde stačilo slušně poprosit a na hromadě rozbitých dlaždic vybírat ty správné poklady.
materiály   Poučena loňskou zkušeností jsem již věděla, že je dobré vybírat stejný typ obkladů – tj. nemíchat obkladačky a dlažbu (je tu rozdíl v síle materiálu), takže jsem se zaměřila jen na dlažbu, protože v ní byl větší barevný výběr. Dále jsem zakoupila pytel lepidla na obklady a pytel spárovačky. Celková investice kolem 200,- Kč.
Další krok je vhodný naplánovat na dobu, kdy vás někdo pekelně naštve :-))
rozmlácené kousky  

Pak dejte dlaždice do větší krabice a chopte se kladívka a bušte…a bušte… Dobré je si každý odstín poté připravit na zvláštní hromádku, při lepení se vám bude lépe vybírat. Pokud plánujete plochu často omývat určitě si pomocí brousku sražte hrany dlaždic – brousky na dlažbukoupíte také v prodejně s obklady. Je to sice děsná práce, ale když si to vezmete ven na zahradu půjde vám to lépe od ruky… (doporučuji to hlavně když mozaikou děláte obklad třeba za kuch.linku nebo na parapet)

Dále si rozmíchejte lepidlo na dlažbu a připravte si starou vidličku, pomocí které nanášejte na každý kousek lepidlo a vidličkou ho rozetřete. Asi to není profesionální přístup, ale přišel mi mnohem jednodušší než nanášet lepidlo na stěnu, protože v místech, kde jsem dlouho vybírala ten správný kousek začínalo tuhnout…

lepení  

Dobré je využít kousků s rovným krajem dlažby na rohy a kraje celého dílka, uvnitř lepte podle vlastního citu, je to vlastně takové velké puzzle.Samozřejmě si lze na zeď namalovat předlohu a vyplňovat podle ní… (existuje i skládání mozaiky a lepení na papír a pak přenos kompletní mozaiky na zeď, až se do toho někdy pustím, určitě to nafotím… 

Pokud jste si předem hrany nezabrousili musíte si dát pozor, lepší by bylo pracovat v rukavicích, ale přiznám se, že sama nemám rukavice moc ráda, nemám v nich takový cit, a tak jsem po skončení díla měla ruce neuvěřitelně vysušené a bříška prstů pořezaná (v tu chvíli jsem si vzpomněla na B.Willise jak ve Smrtonosné pasti běhal bos po střepech :-))))

komplet nalepené   Stále je dobré mít po ruce kladívko a když nemůžete správný kousek najít, tak si ho vyrobte jeho pomocí. Mezery mezi jednotlivými kousky by se měli pohybovat mezi 3 a 8 mm. Přebytečné lepidlo, kterým se vám zcela určitě podaří umazat kousky i z vrchu je dobré setřít vlhkým hadříkem ihned, po zaschnutí to jde mnohem hůře. Po kompletní nalepení je nutné nechat celé dílko do druhého dne zaschnout a poté ještě poklepem zjistit, zda všechny kousky drží na svém místě. Jistota je jistota :-)))
spárování   Rozmíchat spárovací hmotu není složité, je to podobné jako rozdělat sádru, výsledek by měl mít i podobnou konzistenci. Při nanášení spárovací hmoty jsem opět zaimprovizovala, pomocí větší molitanové houby jsem spárovačku přímo nanášela a zároveň uhlazovala. Větší vrstvy přebytečné spárovací hmoty jsem stírala ihned, jemný povlak na dlaždicích jsem suchým hadrem setřela po zaschnutí.
hotovo!   Musím přiznat, že hotové dílko překvapilo i mne osobně, ve vetší ploše vypadá mnohem lépe než v mnohem menším provedení na naší lodžii.Určitě tonení moje poslední mozaikové dílo…
Komentáře