Madeirové kraslice Techniky

 Madeirové zdobení kraslic nepatři mezi tradiční techniky, ale díky svému zajímavému vzhledu získává v dnešní době čím dál víc příznivců. Zdobení je inspirováno výšivkou, které se říká madeirová a spočívá v prostřihávání plátna a obšívání otvorů hustými smyčkami.  Vystřihování při zdobení kraslic nahrazuje vrtání dírek, které sice lze dělat ručně pomocí kulatého pilníku, ale kdo jednou zkusil elektrickou minivrtačku, nejspíš se již k pilníku nevrátí 🙂
Na vrtání vajec používáme malou modelářskou (neboli hobby) vrtačku s cca 13tis.otáčkami. Nevrtáme vrtákem, ale speciální frézkou s kulatou hlavičkou, která bývá součástí příslušenství, ale lze ji zakoupit i samostatně. Frézka slouží nejen k vrtání dírek, ale i jejich rozšiřování.

 

 Při vrtání je nutné vyfouknuté vajíčko (nejlépe bílé) držet pevně v dlani (nikdy ho neopírejte o stůl) a s jemným tlakem na skořápku začněte vrtat. Většinou chvíli trvá, než se frézka „zakousne“, vždy záleží na ostrosti frézky a síle skořápky.

Vyvrtaná vajíčka je dobré dát na cca 10 minut do roztoku sava a vody v poměru 1:1 – chlor rozpustí blanky, které v dírkách nevypadají pěkně.

 

 Dírky obtahujeme bílým voskem (rozpuštěnou dětskou školní voskovku české výroby, kterým zdobíme i skořápku mezi dírkami. Slzičky vykouzlíme pomocí špendlíku se skleněnou hlavičkou (větší tvary) nebo kovovou hlavičkou (drobné tvary), který zapíchnete do pastelky.

Voskovky rozehříváme nejlépe v hliníkové lžíci.

  Pokud neseženete bílá vajíčka, můžete si ta hnědá přelakovat akrylovými laky (což jsou lesklé acrylové barvy, které se nanáší štětcem) nebo přestříkat laky ve spray.
Černá vajíčka získáte natřením výfuku černou tuší.

Také vosk si můžete různě přibarvovat pomocí barevných voskovek.
Vrtačku můžete zakoupit v našem e-shopu.

V náhledu zboží zjistíte další podrobnosti.

 

Také upozorňuji, že je nutný k práci adaptér, proto zjistěte, zda máte doma adaptér na 9V a případně si ho také objednejte.
A pokud si netroufáte začít doma sami, pak budete muset zajít  na některý z kurzů, kde si můžete vyzkoušet práci s vrtačkou a voskem… stačí sledovat pozvánky na kurzy.

 

Další informace v tomto článku.

Komentáře