Kulaté krabice Dekorace

 

   Majitelka alespoň jednoho klobouku stojí vždy před problémem, kam klobouk odložit v době, kdy není pro jeho nošení správné počasí nebo právě módní vlny upřednostňují na hlavě hnízdo či kšiltovky… pokud by ho nechala někde ležet jen tak, hrozí jí minimálně nános prachu, který se odstraňuje dost špatně a v horším promáčknutí či jiné zdeformování této jedinečné pokrývky hlavy.
     
V dnešní době se sice dají v obchodech občas sehnat krabice na klobouky, ale to bych to nebyla já, abych vám nenabídla variantu tvořivou… (potažmo děkuji autorce nápadu Věrce Kroupové z Č.B…).

Navíc pokud si krabici vlastnoručně vyrobíte, nejenže svému klobouku poskytnete slušivé obydlí, ale i své dušičce zase jeden důkaz o své šikovnosti :-))) 

     
Co budete potřebovat? Především vlnitou lepenku – k dostání je ve větších papírnictvích, metr stojí kolem dvaceti korun. Vyznačuje se tím, že z jedné strany má typické vlnky, díky kterým se snadno tvaruje do oblouku a z druhé strany je hladká. Dále vám stačí pouze lepidlo na tapety, papírová lepící páska (takzvaná oblizovačka :-))), balící papír na potažení a nůžky. Klobouk si změřte, k průměru přidejte 5 cm a tím máte dán rozměr dna, na víko si střihněte kruh o 1,5cm větší v průměru (aby šlo víko i po potažení snadno nasadit).
     
Nejprve si musíte nastřihnout vlastní tělo krabice, což je pruh, jehož délka se rovná obvodu kruhu (dna) a protože nejsem zrovna matematický typ, dělám to jednoduše tak, že si vezmu provázek, ten natáhnu kolem vystřiženého dna, přidám cca 1 cm (pro jistou, protože ten ustřihnout mohu vždy) a mám to.
 

   Výška je dána výškou klobouku plus opět pár centimetrů navíc, aby se vám v krabici necítil jako klaustrofobik ve výtahu :-)) Bok víka krabice je široký podle velikosti krabice – tak mezi 5 a 10 cm a délku určíte stejně jako u dna provázkovou metodou. 
Doporučuji si takto zhotovený střih přenést na čtvrtku, protože po prvním úspěchu nejspíš nezůstanete u jedné… Podobně si nastříháme i papír na potažení, ale tam zase musíme přidávat na případné „švy“, tj. tam, kde budeme papír zakládat.
     
Celé dílko spojíme pomocí papírové lepící pásky, pomáháme si jejím nastřihováním. Samozřejmě, že vlnitá strana přijde dovnitř krabice. Na lepení papíru, kterým potahujeme doporučuji lepidlo na tapety, protože i když někde přeteče, dá se snadno utřít vlhkým hadříkem a nezanechává špinavé stopy. Víko můžete ještě dozdobit atlasovou stuhou. Na potažení můžete použít libovolné papíry – dárkové, tapety apod. Použijete-li jednobarevný světlý papír, můžete navíc ještě krabici ozdobit technikou decoupage.

A nakonec do krabic nemusí přijít jen klobouky, v každé domácnosti se najde plno drobností, které po krabici jen volají…. šátky, šály, rukavice….

 

 

Komentáře