Malovaná hedvábná taštička Textilní nápady
     

 Malovanou hedvábnou taštičku doporučuji zkusit všem, kteří s hedvábím začínají a chtějí si techniku vyzkoušet.

Na malování budete potřebovat hotový hedvábný polotovar – taštičku, mizící fix, konturu na hedvábí – tzv. guttu (zde je použita perlmutt-weiss od Marabu) a zažehlovací barvy na hedvábí. 

          Do taštičky vložte složenou papírovou utěrku, která vsaje přebytečnou barvu a zabrání prosáknutí na spodní část. Poté si fixou načrtněte jednoduchý motiv – pokud něco zkazíte stačí místo přejet vlhkým štětcem a místo usušit fénem… Nemusíte se bát, mizící fix opravdu zmizí – buď sám na vzduchu nebo ihned po namočení vodou.
    Poté obtáhněte namalované linky konturou na hedvábí – dbejte na to, aby všechny čáry byly uzavřené a dotýkaly se. Můžete použít i redukci na špičku a namalovat ještě tenší linky, ale myslím, že i špička, která je přímo na lahvičce dělá pěknou tenkou čáru. Pro začátečníky malá rada -vyberte si světlé barvy kontur – není na nich tak vidět nepřesnost jako třeba na černé lince.

     Po  zaschnutí gutty – poznáte to i tak, že linka pěkně zplacatí 🙂 – si připravte barvy na hedvábí a měkký kulatý štětec. Barvy lze mezi s sebou míchat, zapouštět do sebe (za vlhka) apod. Barva po hedvábí pěkně „jede“ a proto nemalujte těsně u kontury, barva si k ní dojede a nehrozí tak, že konturu zabarvíte. Také je dobré si v začátcích pozadí obrázku rozdělit na menší plochy, vyvarujete se tak vzniku map, které se objeví tam, kde vám proschne kraj barvy… 
     Tímto způsobem vymalujte obě strany taštičky – samozřejmě je nutné vždy nechat jednu stranu dobře zaschnout. Nezapomeňte vymalovat hranu taštičky – až k zipu, aby byla taštička „dokonalá“. 
     Nezapomeňte po zaschnutí barev taštičku zažehlit – tím zafixujete barvy a budete moci taštičku běžně prát… zažehlujte žehličkou nastavenou na bavlnu přes pečící papír cca 2 minuty na každé straně. 
     A máte hotovo – stejným způsobem si můžete namalovat pouzdro na brýle nebo hedvábnou kravatu.

 PS. To se mi to malovalo, když jsem měla zdatného pomocníka… nevím čím to, ale nejspíš našemu Ozzymu voní barvy na hedvábí, protože na jiné tvoření nereaguje (tedy pokud se nejedná o tvoření v kuchyni a s masem k tomu Wink), dvakrát mi vyskočil na stůl, dvakrát jsem ho sundala, potřetí už jsem neměla sílu… pozoroval cvrkot velice pečlivě… 

Další taštičky jsou ukázky práce Lucie Faltýnkové:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře