Houbový krém Recepty / Rychlé večeře / vegan

Mám ráda polévky, které jsou skoro omáčkové – prostě hladké, krémové a husté. A mám ráda houby. Tudíž bylo nevyhnutelné udělat hladký houbový krém. Když ho uděláte hustý, bude to omáčka, když řidší, tak polévka. Záleží jen na vás.

_DSC4457

Budete potřebovat tři menší cibule, hnědé žampiony, hlívu (nemusí být obojí, záleží jen na vás), rostlinnou smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek, sojovou omáčku, římský kmín, zeleninový vývar (nebo voda) a Hrašku na zahuštění.

_DSC4459

Cibuli nakrájejte na jemno.

_DSC4461

Polovinu hub nakrájejte na drobno.

_DSC4460

Druhou polovinu hub si nechejte stranou.

_DSC4463

Poté co zarestujete cibulku a přidáte k ní houby nakrájené na drobno, které také lehce orestujete, osolíte, opepříte, přidáte zeleninový vývar a necháte pomalu vařit, nakrájejte druhou půlku hub na širší plátky.

_DSC4464

Houby naložte do oleje s grilovacím kořením (nebo jiným pikantním kořením).

_DSC4465

Po půl hodině vaření jsem se snažila polévku rozmixovat tyčovým mixérem. I když normálně to zvládá v pohodě, zde asi nejvíc vadily nohy od hlívy, které jsou opravdu tuhé a bránily se rozmixování.

_DSC4467

Slila jsem polévku přes cedník.

_DSC4469

Drť z cedníku jsem přendala do nádoby Nutribulletu a přidala studenou vodu a dvě lžíce Hrašky.

_DSC4470

Po necelé minutě mixování jsem konečně měla opravdu hladký krém. Přidala jsem ho k již scezenému základu.

_DSC4483

Na zjemnění použijte smetanu. Osolte pomocí sojové omáčky – já používám Kikkomann.

_DSC4484

Naložené houby krátce zarestujte a vložte do již hotové polévky/omáčky.

_DSC4487

A můžete podávat… polévka je dobrá s krutony. A pokud uděláte hustotu omáčky, pak můžete podávat s rýží, brambory, těstovinami….. vlastně téměř s čímkoli, fantazii se mez nekladou.