Pečená červená řepa Rychlé večeře / vegan

Poprvé jsem pečenou řepu viděla v pořadu Deník Dity P., kde o ní Dita prohlásila, že si neumí představit, že by se sešla se sourozenci a nepřipravila tuhle dobrotu. Nevěřila jsem jí. Dnes to beru zpět a hluboce se jí omlouvám.
Pečená řepa mne také „dostala“…. a pokud vy zatím znáte a máte rádi řepu jen jako nakládanaou, tak neváhejte….

 Řepu si upečte předem v alobalu. Já využívám vždy, když peču něco jiného a šoupnu jí tam k tomu. Každou bulvu omyjte, trošku posolte a zabalte do alobavu. Ten tvrdý konec nahoru, aby vám neprotrhl alobal.
Dejte péct tak na hodinku do trouby na 180st. Na jednu osobu počítejte s jednou a půl až dvěma řepami střední velikosti.

 Po upečení, pokud nebude konzumovat ihned, nechejte řepu zabalenou a po vychladnutí dejte do ledničky a můžete ji připravit za dva-tři dny. Pokud ji budete dělat ten stejný den, rozbalte ji a nechte prochladnout. Poté oloupejte. Loupe se to stejně jako vařené brambory, krásně sloupete tenkou slupku. Nakrájete na plátky.

Pečenou řepu budeme péci ještě jednou, abychom jí dodali chuť…

Ale pokud si jí upečete více, můžete část jen nastrouhat a použít do nějakého salátu nebo na výrobu pomazánky.

Ale nám nejvíc chutná zapečená.

Budete potřebovat olivový olej, balsamico redukci, agávový sirup nebo med, sůl, pepř a tymián nebo rozmarýn. Ideálně čerstvý.

 V misce si rozmíchejte cca 6 lžic olivového oleje  s 3 lžícemi  medu  (nebo agávového sirupu), balzamikovou redukcí, solí, pepřem a čerstvě nasekaným rozmarýnem. Můžete použít i tymián, ten zrovna čerstvý nemám….. Obalte směsí řepu a dejte do trouby – 180st – cca 20 minut.

Mezi tím si připravte zeleninu.

Opět můžete kombinovat libovolně.

Lze použít rukolu, polníček, ledový salát, rajčata, okurku, různé klíčky (tady mám brokolicové klíčky a mungo).

 Zeleninu a klíčky naaranžujte na talíře. Přidejte nějaké ořechy, semínka – slunečnicové, vlašské ořechy nebo skvělé jsou dýňová semínka nasucho opražená… Vegetariáni si přidají natrhanou mozarellu a vegani ochucené tofu. A ještě trošku soli, pepře, balzamikové redukce a už se čeká na řepu. Horkou řepu i se šťávičkou, která se vypekla, dejte na talíře a ihned jezte… skvělá kombinace horkého a studeného… Podle potřeby ještě dosolte, dopepřete nebo přidejte balsamiko redukci… Skvěle chutná i s rukolou….  určitě vyzkoušejte…. Pečená červená řepa se stává stálicí našeho jídelníčku… dnes jsem na konec zapékání ještě přidala tavenýr…. tenhle recept prostě nezklame V Tunisku jsem se inspirovala a přidala jsem do zeleninového salátu žlutý meloun (moc dobrá kombinace) a uzené tofu jsem nakrájela na kostičky a orestovala na troše oleji…. k tomu pečená řepa, pepř a balzamiko redukce…. a máte vymazelný oběd 🙂

Komentáře