Kurkuma Maranta Hlavní jídla / vegan

Možná zní název receptu jako zaříkávadlo 🙂 ale jen jsem použila dvě suroviny, které se díky rostlinné stravě dostaly do mé kuchyně a já jsem moc ráda, že i díky nim jsem si mohla uvařit další skvělé rostlinné jídlo…

Při návštěvě vietnamské SAPA tržnice jsem si koupila zvláštní nudle. Už ten nápis mne zaujal. Miluji zvlášnosti a tohle se dokonce tak jmenovalo…

Na první pohled to vypadalo jako rýžové nudle, ale po otočení sáčku jsem zjistila z popisku, že nejsou vyrobené z rýže.

Jsou z marantu. Nejdřív jsem myslela, že tam prostě někdo omylem nenapsal na začátek a, protože jediné, co jsem znala byl amarant.

 Ale jedná se opravdu o marant – přesněji Marantu třtinovitou (Maranta arundinacea) – více se o ní můžete dozvědět zde. Nudle jsem tedy namočila do teplé vody.  A zatímco se máčely, pustila jsem se do omáčky… Do ní jsem chtěla použít další věc, kterou jsem koupila v tržnici – čerstvou kurkumu. Do této doby jsem znala jen sušené koření. Netušila jsem kolik mohu dát do jednoho jídla.

Kořen je hodně oranžový, z řezu vytéká šťáva, která hodně barví, i moje ruce jsou ještě hodinu po jídle hodně žluté.

Kurkuma je výborný antioxidant a ani mne nepřekvapilo, že čerstvá je mnohem lahodnější než sušená. Nakonec jsem do jídla pro tři lidi použila celý tento kořen.

 Dále jsem použila co lednička dala – žampiony, kousek pórku, plechovku kukuřice, mrkev, uzený tempeh. Vše jsem nakrájela, nastrouhala a kurkumu prolisovala přes lis na česnek… ale udělejte to až přímo do hrnce, protože jinak přijdete o hodně šťávy, která zůstane mimo a to je škoda…

Na kokosovém oleji orestujte vše nakrájené. Pokud nemáte kokosový olej, použijte olivový. Pokud máte rádi ostřejší jídla jako my, zarestujte i lžičku zeleného curry. Rozvine tak krásně svou chuť.

Poté zalijte kokosovým mlékem, já měla domácí výroby. A protože v lahvi od mléka zůstává na stěnách kokosový tuk, tak lahve vypláchněte vařící vodou a také ji přidejte.

Přidejte koriandr. Místo soli přidávám kvalitní sojovou omáčku Kikkomann.

 O víkendu jsem zapomněla na klíčky mungo a ony trošku překlíčili… nicméně to nebrání tomu je také přidat do směsi. Hrst nesolených buráků není také od věci… Namočené marantové nudle se mi zdály dost tuhé a tak jsem je cca dvě minuty povařila. Poté slila přes cedník. Opravdu byly krásně skleněné. Přidejte ke směsi, promíchejte a krátce prohřejte spolu. Nudle krásně zežloutnou díky kurkumě. Na talíři ještě můžete posypat slunečnicovými semínky nebo jinými oříšky…

Komentáře