Lilkové závitky Hlavní jídla / vegan

Milé děti, dnes si povíme pohádku o tom, jak kolem poledne stále maminka nevěděla co udělá k obědu 🙂

Byl žil jeden lilek, taky mu říkali baklažán a byl v lednici tak smutný, osamělý.

Dominika měla chuť na něco s rajčaty… ty však v lednici nebyly. Tak jsem začala kouzlit…

Snažila jsem se z lilku nakrájet co nejtenší plátky, ty jsem nasolila a nechala chvíli vypotit.

Zbytek jsem nakrájela na kostičky.

  Na oleji jsem nejdříve orestovala nadrobno nakrájenou cibulku a pak přihodila lilek na kostičky, který okamžitě do sebe vcucnul všechen olej, který mu tam cibule nechala 🙂 Osolila jsem, opepřila, přidala římský kmín a zalila rajčatovou passatou (pyré). Protože je passata celkem hustá, ještě jsem lehce podlila vodou.

Omáčku lehce duste tak 15 minut, neměřila jsem to, ale prostě ten stejný čas, který vám zabere příprava závitků. Vypocené lilky jsem lehce otřela do papírové utěrky a pomazala je olivovým olejem s grilovacím kořením a medvědím česnekem.

Z obou stran.

A šup s nimi na gril. Opéct pěkně z obou stran.

Pokud nemáte gril, použijte samozřejmě pánev… jen nebudete mít na plátcích proužky 🙂

  Marinované tofu jsem nakrájela na osm částí (tolik jsem měla lilkových plátků).  Do každého lehce vychladlého lilkového pásku jsem zabalila tofu. Původně jsem myslela, že to zajistím párátkem a dám prohřát do omáčky… ale párátka se prostě vypařila….  Tak jsem to spolu ještě šoupla znovu na gril. Už před začátkem vaření Dominika ohledně přílohy prohlásila, že nemá chuť ani na brambory, ani na rýži, ani na těstoviny…. že by si dala nějaké placky.

Když jsem vytahovala mouku, abych zadělala na placky, zjistila jsem, že mám v zásobě balíček libanonského chleba, kterému před pár dny prošla minimální trvanlivost.. ale byl vakuově balený a tak jsem to riskla…

Opekla jsem ho spolu se závitky na grilu.

  A tady je pohádky konec, vzniklo nečekaně opět jedno výborné jídlo….  Omáčku si samozřejmě dochuťte podle sebe, někdo raději sladší, můžete přidat i chilli… apod.   A protože závitky byly snězeny ihned, ale omáčky trochu zbylo, přidala jsem si do ní druhý den kukuřici a vařené jáhly, posypala lahůdkovým droždím a oříšky a další dobrota byla na světě….

 

Komentáře