Hummus aneb cizrnová pomazánka Rychlé večeře / vegan

Přiznám se, že je mi líto oficiálního názvu této skvělé pomazánky. Myslím že je na tom stejně špatně jako polský občan pan Szukal, který u nás také asi sklidí při vyslovení svého jména škodolibé úšklebky. A přitom právě HUMMUS si tohle opravdu nezaslouží… (pan Szukal určitě také ne :-))
 Když tuto pomazánku připravuji pro někoho, kdo ji ještě nejedl, tak raději hovořím o cizrnové pomazánce. Protože při vyslovení slova hummus se bohužel často lidé otřepou, protože jim naskočí negativní emoce. Proto bych ráda toto pejorativní chápání tohoto slova očistila. Určitě si to zaslouží. Jak jsem se dozvěděla, tak chyba je i na mé straně, protože správně se to čte homos.

Základní složkou je cizrna – neboli římský hrách. Luštěnina, která obsahuje spoustu skvělých látek pro náš organismus. Můžete si ji předem uvařit nebo jednodušeji koupit zavařenou v plechovce. Tu stačí slít.

  Další důležitou složkou je pasta Tahini. Koupíte ji ve zdravé výživě, ale už jsem se s ní setkala i v supermarketech. Je to pasta ze sezamových semínek. Prostě a jednoduše sezamová semínka namletá tak, že se z nich stane pasta. Pokud máte doma výkonný mixér, můžete si ji zkusit připravit sami.  A pak už je to jednoduché… prostě rozmixujete cizrnu, lžíci tahini pasty, stroužek či dva prolisovaného česneku…  pokud je to moc husté, přidáte buď trošku olivového oleje nebo vodu z cizrny.  Případně ještě dochuťte pepřem a solí, ale většinou to ani není třeba. Podává se buď s pečivem nebo také se zeleninou (okurka, ředkev, paprika), která se nakrájí na delší špalíčky a hummus se pak zeleninou nabírá. Také lze nabírat různými plackami apod.

   Ještě pikantnější variantou je hummus se sušenými rajčaty. Kromě základních surovin ještě potřebujete sušená rajčata naložená v oleji a trošku limetkové šťávy.  Nejdříve rozmixujte sušená rajčata – cca pět kousků. K nim přidejte prolisovaný česnek. Poté cizrnu a zakápněte trochou limetkové šťávy.  Mixujte a případně přilijte olej z rajčat či vodu z cizrny (pokud používáte vařenou cizrnu, tak klidně použijte vodu, ve které se cizrna vařila nebo jen obyčejnou vodu).

 Pomazánka by měla být hedvábně hladká a ne moc hustá… prostě by se měla rozplývat na jazyku. Na povrch pomazánky v misce či talíři můžete ještě nalít trochu olivového oleje a posypat sladkou paprikou….

  Hummus je také skvělé pohoštění na mejdan či posezení u vínečka….  tady je opět verze se sušenými rajčaty a nabírá se kukuřičnými lupínky – tady ty mne překvapily tím, že jsou opravdu jen z kukuřičné mouky, vody a oleje (a dokonce ne palmového, který výrobci rvou všude), proto jim dělám malou propagaci….  a chuťově jsou také dobré, slané tak akorát… a těmito lupínky se hummus nabírá a konzumuje…. A ještě jedno vylepšení hummusu, které mělo největší úspěch na oslavě mých narozenin – kromě sušených rajčat přidat i uzenou papriku (koření)…  další dvě jsou základní a s červenou řepou… ale první zmizel právě ten se sušenými rajčaty a uzenou paprikou… Další varianta na hummus – tentokrát uzený bez rajčat – přidala jsem uzenou papriku a  barbecue uzenou omáčku – asi tři lžíce a trošku chilli. Opravdu luxusní…. Vodu z naložené cizrny nevylévejte, ale slijte, protože se ve veganské kuchyni dá použít místo bílků – jde krásně vyšlehat…. Podávejte s kapkou olivového oleje a navrch můžete lehce zaprášit uzenou paprikou. A opět s kukuřičnými lupínky – ty od Alnatury jsou také bez palmového oleje a jen lehce solené….. Proč je hummus zdravou pomazánkou a co vše dobrého v něm jíme si můžete přečíst u veg-i-vet 🙂foto: www.jakorybicka.cz  Tip na neobvyklé jednohubky od Jakorybiček – v mrkových zámotcích 🙂foto: Delicious blog Lucie  Další dva nápadý jsou také z internetu z Delicious blog Lucie – první je na hummus s červenou řepou – recept najdete ZDE. V druhém receptu Lucie kombinuje cizrnu s dýní. Vypadá to zajímavě a určitě oba její recepty vyzkouším.foto: www.kitchenette.cz A ještě nápad od Markéty z www.kitchenette.cz – hummus z fazolek mungo.  Hummus prý lze připravit z naklíčené cizrny (bez vaření), to jsem ještě nezkoušela, ale mám to v plánu….  Tahle pomazánka je prostě výzva….

 

Komentáře