Jak na kokosový ořech Různé nápady z kuchyně

Také vás od koupě kokosového ořechu odrazuje fakt, že nemáte doma pilku, kterou byste použili na jeho otevření? Tak už nemusí, ukáži vám, jak se snadno do kokosu dostanete….

Když kokos kupujete, tak s ním zatřepte, mělo by to uvnitř šplouchat.

Poté si jej nechte vychladit, protože první co uděláte bude, že si vypijete vodu uvnitř kokosu.

 

K ní se dostanete snadno – jedna ze tří děr, které má kokos na vrchu, je měkká a lze ji lehce pomocí špičky nože prorazit. Otáčením nože udělejte kruhový otvor, kterým prostrčíte brčko a vodu vypijete.

Voda uvnitř není kokosové mléko!

Kokosová voda obsahuje proteiny, karbohydráty, nasycené tuky, vápník, křemík, fosfor, hořčík, chlór, draslík, síru, vitaminy B1, B2, B6, B3 a C.
Obsahuje hodně proteinů, kterými se získá svalová vláknina pro posílení mozku. Funguje jako lék při zažívacích problémech, kolikách a střevních nemocech.

  

Poté dejte kokos do misky a vložte do trouby na 180st. Já jsem zrovna pekla perník a tak jsem tam kokos přidala. Za cca 20 minut by měl kokos prasknout.   Pokud nepraskne sám, tak za cca 30 minut ho vyndejte a opatrně s ním ťukněte a určitě praskne. Pak stačí nožem rozříznout – chce to řezat, dokud je ořech horký, jde to pak opravdu snadno. Jen pozor na páru, která uniká z ořechu. 

Uvnitř ořechu je krásně bílá dužina, která je stejně zdravá jako kokosová voda.

 

Dužina jde krásně vyloupnout. Nožem lehce odřízněte hnědou část a můžete ji rovnou jíst nebo ji dále zpracovávat. Nastrouhat a čerstvou použít na pečení nebo škrabkou udělat hoblinky a ty usušit.

Skvělé jsou malé čerstvé kousky například v pudingu apod.

Z čerstvého kokosu můžete také udělat kokosové mléko.

PS. několik z vás mi psalo, že ta dužina už nemůže být čerstvá, že musí být upečená… budete se divit, jako jsem se divila já, ale kokosová kůra má asi nějakou izolační schopnost, protože dužina uvnitř vůbec nebyla horká, jen teplá… a chutná jako čerstvá (mám možnost srovnat, nedávno jsem v Thajsku jedla kokosy přímo pod palmou… )

  Stačí dužinu ze čtvrtky kokosu zalít hrnkem horké vody, nechat chvilku zalité, poté rozmixovat a scedit přes plátno (použila jsem kus starého trička, odpadá pak nutnost plátno prát, prostě vyhodím komplet…)  Pokud nemáte čerstvý kokos, můžete si kokosové mléko udělat i ze strouhaného, recept je snadný.

 

Komentáře