Špaldovo-žitné bulky Domácí pekárna

Dlouho jsem nepekla a tak jsem se rozhodla, že to dnes změním…. ale protože se snažím trošku lépe stravovat, bylo jasné, že budu muset zkusit péci z celozrnných mouk. Což se mi dříve moc nedařilo….  tak jsem dnes měla radost, že se povedlo a musím se s vámi podělit o recept 🙂
 Co se receptu týče, tak jsem neexperimentovala zas tak moc – jako základ jsem použila svůj ověřený a léty odzkoušený recept na skvělé rohlíky. Jen mouku jsem nahradila – použila jsem celozrnnou jemně mletou špaldovou mouku a žitnou chlebovou mouku.

V domácí pekárně jsme zadělala těsto z 260 ml vody, 1 lžíce medu/agávového sirupu, 20 ml olivového oleje, dvou lžiček soli, 350 g celozrnné špaldové mouky a 150 g žitné chlebové mouky a 30 g čerstvého droždí.

Zvolila jsem klasicky program těsto.

Nevykynulo to tak, jako kdyby to bylo z bílé mouky, ale objem to určitě zdvojnásobilo.

 Těsto je trochu lepivé, bylo nutné jej při práci podsypávat….Vytvořila jsem šest bulek a jednu bagetku. Bulky jsem nařízla pomocí cukrářské karty… bohužel až moc, neuvědomila jsem si, že celozrnné těsto tolik nevyběhne a nespojí se to.

Na plechu jsem nechala dalších 10 minut dokynout…

 Mezi tím jsme roztopila troubu na 180st.

Dokynuté tvary jsem potřela slanou vodou a posypala sezamovým a lněným semínkem.

 Po cca 25 minutách bylo upečeno… možná si říkáte, že jsou nějaké světlé, vzhledem k tomu, že jsou celozrnné. Ale opak je pravdou… to co vidíte v obchodech hnědé jako bota většinou nemá s celozrnným pečivem nic společného… Název tmavé pečivo v obchodech říká jen to, že je to obarvená bílá mouka. Mile mne překvapila struktura upečeného těsta. Krásně nadýchané (dříve jsem mívala z celozrnných muk takové sraženiny)… a chuťově také moc dobré…. Do housek jsem připravila vegeburgry… ze sojové drti povařené v zeleninovém vývaru, Hrašky, koření Medvědí gril, česneku, cibulky, trochy strouhanky. soli a pepře….. Osmažené na olivovém oleji. A z pánvičky rovnou do housky…. Možná mi to nebudete věřit, ale kam se hrabe McDonald :-))

 

Komentáře