Karlštejnský jablečný koláč Moučníky
Recept na tento moučník bez těsta mi poslala moje kamarádka Kamila a ještě u něj bylo uvedeno, že je skvělý a je podle Pavla Vítka…. tak mi to nedalo a vyzkoušela jsem….  Proti původnímu receptu jsem pracovala jen s poloviční dávkou… je na vás, zda si ji znásobíte… 

Připravte si:

250 g polohrubé mouky, 120 g cukru (může být i hnědý), 1 vanilkový cukr, cca půlku másla, 2 kávové lžičky skořice, 500g jablek.

Můžete přidat i ořechy či rozinky – já přidala mandle namočené v rumu. 

Jablka očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle.
Mouku, cukr a vanilkový cukr smícháme dohromady. Do nastrouhaných jablek přimícháme skořici, vanilkový cukr, evenetuelně ořechy apod. 

Troubu předehřejeme na 150°C. Na plech dáme pečící papír a nasypeme jednu třetinu mouky s cukrem (já jsem to špatně odhadla a byla to spíš polovina, ale na výsledku to nic nezkazilo :-)).

Protože jsem použila jen poloviční dávku, stačil menší plech – cca 30x23cm.

Na spodní sypkou část navrstvíme jablka a  posypeme zbytkem mouky smíchané s cukrem. 
Z dobře vychlazeného másla krájíme ostrým nožem tenké plátky. 
Nakrájíme tolik plátků, aby jimi byl koláč celý pokrytý. 
Koláč pečeme v předehřáté troubě minimálně 45 minut, dokud není krásně zlatý. Já jsem nakonec pekla téměř padesát minut. 
 Upečený moučník pocukrujeme.  
Můžeme podávat samotný, nebo se šlehačkou.
Komentáře