Cheesecake podle Martiny Moučníky

Tradiční anglosaský „tvarohový“ moučník jsem dříve ochutnala již několikrát, ale nikdy se u mne nesetkal s velkým nadšením…. až do konce tohoto září, kdy jej přivezla na Monínec Martina…. ten její mi přesně sedl do noty a moc Martině děkuji za recept…. (asi tušila, že mi bude chutnat, protože už ho měla pro mne vytisknutý :-))
Na základ budete potřebovat:

2x sušenky BE-BE máslové (kulaté)

asi 40g rozpuštěného másla (klidně o trochu víc)

  Sušenky rozdrťe (nejlépe v robotu) a přidejte k nim rozpuštěné máslo… I přes to, že jste přidali máslo, bude směs působit stále „sypavě“ a tak ji nasypte do formy. Není třeba formu nijak vymazávat.

Sušenkovou směs udusejte – třeba skleničkou…. Takhle nějak by to mělo vypadat. V jiných receptech jsem našla radu pokusit se udělat zvýšený kraj…. ale to dle mého moc dobře nejde (asi by tam muselo být více másla), a je to myslím zbytečné…. Na sušenkový základ nalijte směs umíchanou z:

350g mascarpone (pokud máte jen 250g mascarpone, přidejte smetanovou lučinu)

120g cukru

3 vajec 

lžičky citronové šťávy 

špetky soli 

pečte 20 minut na 190st. Po upečení posypte povrch skořicí, nechejte trochu vychladnout a zalijte krémem z

2 zakysaných smetan

1 vanilkového cukru 

šp.soli 

a dejte zapéct na 5 minut na 210st.

Tady jsem v prvním pokusu udělala chybu… všude jsem četla, jak se nesmí po dopečení cheesecake vyndávat z trouby, protože praskne apod… a tak jsem ho tam po vypnutí trouby nechala a on se mi maličko „chytil“….  Chuťově byl skvělý… ale vzhled…. a když Martina na FIMOŠílení přivezla další svůj povedený kousek, řekla jsem si, že to musím prostě vypilovat…. Na další pokus jsem nesehnala mascarpone a tak jsem zvolila kombinaci tvaroh a lučina.

Nechci se rouhat, ale osobně mi tahle kombinace snad chutnala víc než mascarpone…. ale možná to bylo i tím, že tentokrát se dortík vydařil i vzhledově na jedničku :-))

Množství jsem neodvažovala – prostě vanička a vanička :-)) Jako formu jsem tentokrát použila teflonovou dortovou o průměru 28cm. Sušenky opět pěkně udusat. První vrstva upečena, posypána skořicí…. chladne a čeká na směs ze zakysaných smetan…. Zalito, šup do trouby na pět minut – 210st – a pak hned ven…..

po vychladnutí do lednice – chladit 6-12 hodin. 

V tuhle chvíli jsem se nemohla dočkat rána :-))  Uááá…. ráno nakrojit… a krááása…. :-)) A teď přichází to nejdůležitější pro foodblogera – správně nafotit…. pro kontrast jsem vybrala jahodu….

ale stále je to moc světlé… Hledám černý talířek… jediný, který mám je tenhle pomalovaný (před lety jsem na něm v Loskutákovi předváděla fólie na porcelán a ony kupodivu stále drží :-))

Ale už je to o chlup lepší…. Manžel má připomínku…. škoda prý těch výborných sladkých drobečků, které opadaly na kraji formy…. a tak šup s nimi na dortík…. jako fotograf jsem spokojená a protože můj žaludek už kručí, balím saky paky, vařím kafíčko a pochutnávám si….

ať chutná i vám :-)) Další úspěšný pokus.

Tentokrát jsem na tvarohovou část použila domácí tvaroh od chovatele-sedláka 🙂 Tvaroh byl tak hustý, že jsem ho musela docela hodně projíždět robotem a ještě nakonec přidat kromě vajec ještě smetanu…. druhá vrstva je už klasicky ze zakys.smetany… Poslední vrstvu tentokrát tvoří želatina z malin. Použila jsem namočené plátky želatiny, 300ml vody, kterou jsem rozmixovala s menším množstvím malin a po rozpuštění přidala ještě hrst mražených malin….

Lehce jsem osladila. cheescake Další cheescake – tentokrát je spodní vrstva krému jen z Lučiny – z klasických malých kostiček zabalených ve fólii – celkem 4ks po 100g plus vajíčka a cukr, jako v základním receptu a druhá vrstva klasicky zakys.smetana….. A sušenky jsou máslové z Lidlu…. přelito karamelem…..

Opět doma zhodnoceno jako velice úspěšný pokus 🙂

Komentáře