Skvělá dušená rýže Různé nápady z kuchyně

Není rýže jako rýže a dovolím si tvrdit, že pokud zkusíte udělat rýži podle tohoto receptu nebude to již nikdy chtít dělat jinak- tedy pokud máte rádi chutnou a sypkou rýži…

Důležitý je výběr druhu rýže – já používám zásadně rýži Parboleid od Lagris nebo Parboleid s divokou rýží od Vitany (ale to spíš, když si chceme ještě víc pochutnat). Parboleid rýže má tu výhodu, že chutná jako bílá rýže, ale zachovává si většinu živin jako rýže celozrnná.

Rýže nevaří, ale dusí. Já mám na to teď šikovný hrnec – tzv. rýžovar , ale není nutný, stačí jakýkoliv hrnec…

Nejdříve si odvažte rýži, sice je doporučeno 90 g na osobu, ale ta rýže je fakt skvělá, tak já počítám 100 g na osobu. Také si odvažte vodu – musí jí být 1,5násobek váhy rýže – tj. když odvážím 400 g rýže tak si připravím 600 g neboli 600 ml vody. Rýži odvažuji rovnou v cedníku – v tom ji poté propláchnu pod tekoucí studenou vodou.


Dále si připravíme jednu cibuli do které napícháme několik hřebíčků. Samozřejmě, že hřebíčky můžete jen naházet k rýži, ale kdo to má pak lovit. Do hrnce nebo rýžovarudáme dvě lžíce oleje a necháme jej rozehřát.

Poté dáme propláchnutou rýži a zlehka ji orestujeme (dle chytrých knih a článků tuk uzavře póry rýže a rýže se nerozvaří).

Nezapomeňte rýži propláchnout, jednou jsem se zamyslela a nasypala ji do horkého oleje suchou a ona začala bělat a nafoukávat se a vznikaly jakési burizony …

 Zalijeme připravenou vodou, přidáme zarovnanou kávovou lžičku soli a doprostřed položíme cibuli (hřebíčkem dovnitř), přiklopíme pokličkou, a pokud děláte na kamnech tak dejte na nejmenší plotýnku, ten nejmenší výkon… (rýžovar si toto hlídá sám) po cca 20 minutách je rýže hotová – poznáte to jednak tak, že se v rýži objeví malé dírky) a hlavně ochutnáním… u parboleid rýže nehrozí rychlé rozvaření, proto klidně nechejte rýži vařit o 5-10 minut déle…

Rýžovar se po uvaření rýže sám přepne do režimu přihřívání a udrží vám ještě několik hodin rýžit teplou (osobně jsem to nikdy nezkoušela…), Cibuli se zapíchanými hřebíčky vyndáme (já ji vyhazuji, ale pokud má někdo rád vařenou cibuli tak není problém ji samozřejmě také naservírovat…)

Rýži promícháme, tím uvolníme poslední zbytkovou tekutinu – rýže by měla být suchá, někdy se může stát, že naspod malinko zhněde, ale na chutí to neubere….

Dobrou chuť….

Komentáře