Album Diskuse e-shop Odkazy Kontakt
Mátový sirup Tisk Email
   Rozrostla se vám máta tak, že by jste mojito museli pít od rána do večera a stejně by vám jí dost zbylo? Zkuste si uděla výborný mátový sirup...
  

Nejdříve otrhejte co nejvíc mátových lístků - já jich měla plný kyblík - bylo jich cca 300g - operte je, ale nemusíte je pečlivě otrhávat, když tam bude květ nebo stopka, nevadí.... 

Pak si svařte 500ml vody a 500g cukru (lepší je hnědý, ale pokud nemáte, použijte bílý). 

Do mixéru dejte lístky máty a nakrájejte citrón a rozmixujte. Místo citrónu můžete dát lžičku kyseliny citrónové.

   

Mátu je dobré rozmixovat nebo nadrobno nasekat proto, aby uvolnila do sirupu co nejvíce silic. Rozmixovanou mátu zalijte cukerným roztokem a necháte cca 12 hodin louhovat... poté přes plátno přecedíte a slijete do lahve. Pro delší trvanlivost můžete ještě sterilovat v troubě, ale pokud máte jen jednu lahev, stačí ji dát do ledničky, kde v pohodě půl roku vydrží....

  

 Mátový sirup můžete užívat jen tak - po lžičkách (nebo jak si jej ordinuje moje dcera - po štamprlatech). Pomáhá zlepšit trávení, funguje proti plynatosti a má také příznivý vliv na imunitu a tudíž v nadcházejících pošmurných podzimních měsících může fungovat i jako prevence proti nachlazení.


Je skvělý do čaje, ale můžete zkusit i míchaný nápoj ala mojito - s bílým rumem, minerálkou a limetkou :-)

 


 

Komentáře

avatar Marcela
0
 
 
Nevíte jestli by to šlo udělat i z meduňky?
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
myslím že určitě... jen to bude chutnat po meduňce... :-)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Roxana
0
 
 
Zajímalo by mne, zda pro manžela - diabetika, bych to mohla zkusit z dia cukru a jakého, ale to se asi kazí, že?
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar daša
0
 
 
pro diabetika matu na zimu uchovavam v plastu od mrazaku a vařím čaj po celou zimu
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
to bohužel netuším, nemám kolem sebe ani žádného diabetika, kterého bych se zeptala...
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Alena
0
 
 
Mátový sirup dle tvého receptu mám v lednici a užívám, užívám - je báječný.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar radina
0
 
 
Cukerný roztok, kterým zalévám mátu má být vychlazený, nebo horký. Děkuji za odpověď Radina
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
já jsem zalévala horkým - nikoli však vařícím...
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Martina
0
 
 
Šlo by to i ze sušených bylin?
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Kateřina
0
 
 
během louhování to má být normálně v místnosti?
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
ano, můžete normálně v místnosti.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar mk
0
 
 
CITRON DÁVÁTE CELÝ I S KŮROU? NEBO JEN DUŽINU BEZ KŮRY.. SAMOZŘEJME BIO :-)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Lenka
0
 
 
Dá se sirup uchavt i mimo lednici? Dělám bezinkový sirup-z květů za studena luhovaný avydrží mi bez lednice. Jen tak v esklenicích ve sklepě...
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář