Album Diskuse e-shop Odkazy Kontakt
Lehký želatinový dort Tisk Email

 Nebojte se používat želatinu - díky ní uděláte z libovolného mléčného výrobku skvělý krém... poradím vám jak na to...

 

Na dort si předem upečte piškotový korpus (můžete použít i jiný recept, prostě to co máte rádi) 

Na lehký  krém použijte klasickou želatinu... (pozor neplést s dort želé, to je na jiném principu, to použijete navrch dortu)
Nejraději  používám želatinu od Dr.Oetkera.

 

Namočím ji do cca 1dcl mléka (případně ovocné šťávy), nechám 10 minut nabobtnat a pak na velice malinkém plamínku jen rozpustím - nesmí se to vařit!!! a naliju poté do libovolné směsi, která by dohromady měla mít 400-500g, naliju do dortové formy, ve které mám upečený piškot, nahoru dávám ještě ovoce a dort želé - lze ale i vynechat ovoce a udělat na ztuhlý želatinový krém jen vrstvičku červeného dort želé.

Příklady směsí, do kterých můžete přidat želatinu: 

pět bílých jogurtů Activia a 100g namixovaných jahod (to je použité na dortu na obrázku)

mix jogurtu a šlehačky (šlehačku  trochu vyšlehejte a přidejte do ní jogurt 

zakysaná smetana s vanilkovým cukrem 

zakysaná smetana s bílým jogurtem 

atd. důležité je vždy, aby směsi bylo cca 400-500g a vytvořila na piškotu vyšší vrstvu... 

 

Korpus z 5 vajec, 1 čokol.puding.prášku, 1 lžíce kakaa, 1/2 prdopeče, 150g polohr.mouky a 170g cukru krupice... náplň ze 2 šlehaček, 1 zakys.smetany a želatinového ztužovače plus maliny,jahody a dort.želatina nahoře.... pod želatinou je směs z odkrojků a šlehač.krému.

 

 

Komentáře

avatar mončiči
0
 
 
Nakolľko nie som žiadna slávna pekárka, táto tortička sa mi vydarila. Je naozaj výborná a keďže mám doma samých slaďoškov, len sa tak po nej zaprášilo. Monika
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
to jsem ráda, musím sem ještě vložit další inspirace, protože teď, v jahodové sezóně, ji dělám nejméně jednou týdně.... a stále si hraji s aranžováním ovoce a mícháním různých mléčných složek do krému... a zatím všechny kombinace byly OK... vyzkoušela jsem i nový rychlý ztužovač od Oetkera a také funguje... doplním článek...
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar moncici
0
 
 
Ja som cez víkend robila ďalší jahodový koláč a rovnako vynikajúci. Ku kávičke ako bonbónik. Našla som ho niekde na nete, keďže predtým sme mali želatinu, teraz som chcela niečo bez nej, pre zmenu.Ubrala som však množstvo ingrediencií do cesta, nakoľko som ho robila do okrúhlej formy. Aj tak ho však bolo dosť, nabudúce by som ešte ubrala.
Cesto: /uvádzam povodnú verziu, teda na plech/
200g prášk. cukru, 400 g polohrubej múky /robila som z celozrnej/, 5 vajec, 250g Hery, 100g potravinárs. škrobu, 1 prášok do pečiva, vanil. cukor, 75 ml mlieka
Náplň:
400g tvarohu
č lístky bielej želatiny
150g prášk. cukru
1 smotanu na šľahanie
jahody
Na potretie:
Jahodová marmeláda
Postup:
Múku, škrob a prášok do pečiva premiešame. Heru, cukor a vanilkový cukor rozšľaháme do peny a postupne k nim pridávame vajíčka, štipku soli, zmes múky a mlieka. Plech vyložíme papierom na pečenie, uložíme naň cesto /je dosť tuhé/ a pečieme 20 min. Upečený korpusík vyklopíme a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame tvaroh so 100 g cukru a pridáme želatinu /pripravíme podľa návodu/. Smotanu vyšľaháme so zvyšným cukrom a jednu polovicu zmiešame s tvarohom, druhú odložíme do chladničky na zdobenie. Na vychladnutý korpus natrieme pripravený tvaroh, poukladáme umyté polovičky jahod potrieme rozohriatou jahodovou marmeládou, pridáme šľahačku, pokrájame, uvaríme si kávičku a dosýta vychutnávame mlsnú chvíľku.
Monika
/rýchly ztužovač som si už kúpila, ale ešte neskúšala, takže možem smelo do neho/
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Marinka
0
 
 
Dobrý den,přečetla jsem si na vašich stránkách návod na žel.dort,tak jsem ho také zkusila,ale želatina se mi zdrcla,když jsem ji vmíchala do krému.Použila jsem stejnou jako na obrázku,udělala přesně podle návodu a přesto se srazila.Krém jsem měla z kysané smetany a vanilkového cukru.Poradtě,kde jsem udělala chybu.Děkuji.M.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
musí se do krému lít opravdu pomalu, aby se vyrovnal rozdíl teplot.... nebo příště zkuste nejdříve do rozpuštěné želatiny zamíchat dvě-tři lžíce smetany a teprve poté tu směs nalítt do zbytku smetany.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Bětka
0
 
 
Také jsem zkoušela ztužovač zastudena od Oetkera (do šlehačkovo-zakysankov ého krému) a funguje skvěle. Je sice drahý, ale mohl by být řešením pro věčné srážečky krémů (já na 100% vím, že když budu dělat něco, co by mělo být trochu reprezentativní, minimálně tvaroh se mi po přilití teplé želatiny srazí).
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Magdaléna
0
 
 
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,když tu směs s želatinou naliju na ten piškotový korpus,tak ono to hned zatuhne?
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
nikoli, tuhne to až po cca hodině a půl v lednici... možná i více....
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar mr.Gelatina
0
 
 
Je to vše mimo formu .Snad příště.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Jitka
0
 
 
Dobrý den, problém se želatinou jsem měla taky. Zkoušela jsem ho dát do pařížské šlehačky, jak bylo v jednom receptu, ale jak jsem želatinu vlila do vyšelhané šlehačky, tak se to začalo tahnout - prostě se to asi zdrclo. Nevím, kde byla chyba, ale i trochu krému jsem v želatine rozpustila, jak psali v návodu. Nevím. Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Marie
0
 
 
Dobrý den lámu si hlavu co je to 1/2 prdopeče,ale máte tady užasné recepty také ráda peču a poučím se:-)a mimochodem nevíte jak bych měla udělat jednoduhše krajkový vzor na marcipán děkují za radu

Marie
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
půl prášku do pečiva :-))
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Dana
0
 
 
Když jsme u toho ztužovače šlehačky. Je výborný trik, který se hodí na tyhle piškotové dorty s ovocem. Dělám vždy ten nízký ve formě s "prohlubní" na ovoce a zvlněným okrajem, na korpus dám zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem, ovoce a želatinu. Obvykle se zakysačka vsákne do piškotu a je to mokrý, nedobrý ... někdo to řeší potřením korpusu marmeládou. ALE! Já to řeším jinak - někde jsem narazila na trik, vyzkoušela a funguje - trik zní: POSYPAT korpus tím práškem ztužovače šlehačky, pěkně ho prsty rozprostřete po celým korpusu a pak klasika zakysačka atd. Nic se nevsákne a je to dobrota!
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Milča
0
 
 
Jiní kuchaři radí-těsně přes dopečením korpus lehce posypat krystal. cukrem a nechat cukr trošku zkaramelizovat. Krustička zabrání lí zvlhnutí piškotu.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Petra
0
 
 
Také se mě to zdrclo, takže druhý pokus byl se želatinou za studena od Dr. Oetkera a super. Dort výtečný, nahoru ještě červené dortové želé a mražené maliny a paráda. Vynikající, lehký, osvěžující, rychle hotový, dávám jedničku.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Gábina
0
 
 
Ta samá želatina a také se to zdrclo:( našlehala jsem šlehačku a do toho zakysanou smetanu , 1 lžíci jsem přidala do želatiny zamíchala a pak to dala do celého krému zamíchala a už se to začlo zdrcávat.No uvidíme celou mísu jsem dala do vodní lázně a zahřála rozpustila se želatina krém trochu ztekutil,ale je to na karpusu a světe div se ztuhlo to.Teď se to chladí a uvidíme zítra jakou to bude mít chuť.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monča
0
 
 
Myslíte, že by šla i plátková želatina?
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Petra
0
 
 
Místo dortového želé dát cukrárenské, jinak se sveze dolů
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář