Album Diskuse e-shop Odkazy Kontakt
Domácí tortily Tisk Email

  Tortily neboli placky do kterých se zamotá masová náplň se zeleninou, sýrem a zakysanu smetanou jsem si oblíbila při své návštěvě ve státech (nejlepší burritos dělali v TacoBell). V té době tady nebylo po této pochoutce ani vidu ani slechu... Pár let poté se objevily v prodeji jak placky tak dochucovadla náplní.... ale cena pár placek se mi zdála přehnaná a tak jsem začala experimentovat s výrobou vlastních tortill. 
 

Na placky (cca 12ks)  si připravte: 

500g hladké mouky, 280ml horké vody, 100g sádla (nejlépe domácího :-)) a čajovou lžičku soli

 Na přípravu jsem použila pekárnu - trošku netradičně jsem nejdříve nandala mouku, sůl a sádlo, zapnula jsem program Dort (ihned začne hnětat) a pomalu jsme přilévala horkou vodu, dokud se nevytvořilo kompaktní těsto. Poté jsem nechala ještě chvíli dobře propracovat a těsto vyndala na vál a pekárnu vypnula.

Samozřejmě můžete těsto mísit ručně nebo třeba použít robot. 

  

 Dále si připravte na náplň: kuřecí maso, zakysanou smetanu, strouhaný sýr, uvařenou rýži (nemusí být, ale v TacoBallu ji tam dávali a nám tam chutná) a kořenící směs od Vitany. 

Kořenící směs není nutná, pokud máte oblíbené koření, můžete do zakysané smetany i do masa použít právě to... ale neměl by v té směsi koření chybět římský kmín... 

   Z těsta si vyválejte placky, měly by být opravdu tenké... válelo se to pěkně, ale kolo se mi prostě vyválet nepodařilo :-) 
   Na suché teflonové pánvi pečte placky - z každé strany tak dvě minutky - poznáte to podle hnědých puchýřků na plackách. 
  

Konečná konzistence placek hodně záleží na druhu použité hladké mouky. Někdy jsou víc křupavé, jindy víc vláčně, ale pokaždé nám chutnaly.... ještě musím zkusit koupit kukuřičnou mouku a vyzkoušet to z ní... podám tu pak report. 

 

  

 Mezi tím, než se vám udělají placky si připravte maso.

Promíchejte kuřecí maso s olejem a kořenící směsí a orestujte. Přidejte rýži a společně prohřejte. 

  

 Do dobré tortily patří zelenina - jednak je tam dobrá a hlavně tam dělá kontrast k teplému masu a placce studená zelenina a zakysaná smetana.... 

V zeleninové směsi by neměl chybět nějaký salát (zde je ledový) nebo pekingské zelí a pokud jej budete doplňovat rajčaty použijte z nich pouze tuhou část - dužinu se semínky odstraňte, zbytečně by placku promáčela. 

  

 Do zakysané smetany přimíchejte kořenící směs nebo ji okořeňte oblíbenou směsí koření....

Na teplou placku navrstvěte masovou směs, zeleninu, strouhaný sýr a zakysanou smetanu. 

   Zamotejte a konec můžete zabalit do ubrousku či alobalu pro snadnější konzumaci (prostě aby náplň nevypadávala druhou stranou)
  

 Tortily jsou dosti syté a proto se často stane, že ne všechny sníte hned zatepla... pokud je druhý den ohřívám dělám to nad párou, jsou pak vláčnější.... 

 

 PS. Už mi to je jasný... na kulatý placky musíte mít "udělátko" Wink

Komentáře

avatar Veronika
0
 
 
Ahojky, zkousela jsem udělat tortily a úplně moc se povedly:) jsou strašně dobré:) děkuji za recept:)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Tamara
0
 
 
Tortily jsme odzkoušeli na v kroužku Vaření, pečení a smažení v Jedličkově ústavu, úžasně jednoduché i pro děti, děkují kuchtíci z Jedle.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Jana
0
 
 
Zdravím, tak jsem těsto vyzkoušela a je super, ještě musím vychytat tu úpravu na pánvi, aby tortila byla správně vláčná. Jinak to udělátko (lis na tortily) jsem objevila zde http://www.viva-la-vida.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=56 .
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Zuzana
0
 
 
Děkuji, vy umíte a víte vše, to je skvělé. Mám nepěknou zkušenost s těmi kupovanými - přišly mi drahé a byly plesnivé
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Veronika
0
 
 
Tortilly miluju:-))) Určitě je vyzkouším. Btw. taky se nám jednou stalo, že tortilly byly plesnivé:-/
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Lucka
0
 
 
Já tortily dělám obyčejně jen z mouky a vody (omprovizace) a zdají se mi docela suché, tak zkusím tento recept ;-) Děkuju
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika
0
 
 
Super recept. Děkujeme. Chutnají nám více než kupované a jsou samozřejmě mnohem levnější.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar jakub
0
 
 
jestli sou tak dobré jakříkate nebo říkáš tak to skusim
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Jana
0
 
 
Tortilly jsou moc fajn, pokud je chcete pekne kulate, neni treba udelatko, staci je pak oriznout treba kolem talire ;)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar ma®ty
0
 
 
Vykrajovat velkou poklicí ;-)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Narcis
0
 
 
poklici či hrnec mi lsouží jako vykrajovátko :-)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Šárka
0
 
 
Dnes jsem vyzkoušela, těsto suprové moc dobře se s ním pracuje. Chutnají výtečně. Děkuji za recept:)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Lenka
0
 
 
Neodolala sem a musela sem vyzkoušet a fakt výborný :) díky za moc dobrej recept
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Kája
0
 
 
Jé konečně fajn recept na tortily, byla jsem vloni v Mexiku a na čerstvé horké placky opravdu nic nemá! Ty z obchodu za 50 korun 8 kousků si můžou strčit za klobouk! :) Moc děkuji za recept!! Ještě přidám tip: zkuste z nich připravit quesadillas, to je lahoda! Doporučuji s oblíbeným sýrem, grilovanými krevetkami, ledovým salátem a čerstvým guacamole :)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Terka
0
 
 
Supr máme je k obědu,výtečné.Přijel kamarád a prý si je vždy koupí v KFC a má z nich střevní problémy,tak snad u mě se to nestane....:-d
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar majda
0
 
 
Tortily vetšinou dělám z těsta na palačinky jen bez cukru, mouku půl napůl s kukuřičnou a jsou skvěle vláčné jen se po nich zapráší
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Danča
0
 
 
Výborný recept. Děkuji
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Anna
0
 
 
Jsou výborné, dnes jsem je zkoušela (sice s vlastní náplní) a jsou moc dobré.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Ondra
0
 
 
A jak je to se skladováním tortil? :) když udělám větší sérii (třeba 40 tortil) můžu je potom uskladnit např. v mrazáku aby zůstaly měkké a lahodné? :) Má s tím někdo nějakou zkušenost? :)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Pavla
0
 
 
Tak jsem zkusila tortilky ze špaldové mouky a se lžící olivového oleje. Je to vynikající a hodně žravé :). Děkuji za recept a inspiraci
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Dagmar
0
 
 
Mi se nepovedly.Měla jsem je sice křupavé,ale nedali se vůbec zabalit a hned se rozlomily jako čipsa.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
hodně záleží na mouce.. jednou se mi také nepovedly.... a taky to nechce šidit množství sádla... to se pak odrazí na pružnosti placek...
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Šárka
0
 
 
Ahoj, nevím čím to je, ale mě se ta placka zdá divná, ( vím že sem jí asi udělala špatně, ale nwm co sem dělala špatně) je taková že se mi láme, a po usmažení není vůbec bílá ale taková průsvitně hnědá, ale smažím tak jak to tady máte.. Vážně nevím, prosím poraďte mi. Připomínám, že poměr surovina postup sedí!!!
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
netuším.. smažíte nasucho?? Máte v těstě opravdu sádlo?? Víc mne nenapadá... Plotýnku opravdu dobře rozehřátou???
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Dominika
0
 
 
Já dělám že dám.. Kilo mouky, 560 ml horké vody a 12 lžiček oleje a sul..a je to perfektní placka na tortilu :) udělám z testa takovýho hada a rozkrájím na kousky je z toho asi tak 20 tortil :) a je to super :) pak už jen naplním rajčatama, hlavkovým zelím, masem a česnekovým dipem :) Vybornýýýý !! ;)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brýdová
0
 
 
díky, zkusím
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Pindruše
0
 
 
Oblíbila jsem si tortily, ale stále hledám způsob, jak je dobře uchovat. Nejsem schopná zkonzumovat balení 8 kusů apod. Pokud je dobře znovu uzavřu, aby nevyschly, stejně mi pak zplesnivý. Máte někdo zkušenost třeba s mrazákem? Jak je uchováváte?
Děkuji za radu.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monika Brydova
0
 
 
jednou jsem je zmrazila a pohoda....
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Jitka
0
 
 
mrazit se daji vsechny, idealne syrove..jednotlive placky je treba prolozit folii, aby se neslepily...pak si jen vytahnete tech par, co chcete snist, soupnete na panev a vzdycky je mate cerstve...mame to ozkousene.
a kulaty tvar zmaknete i bez udelatka...vykrajujeme je poklickou (nerezovou prosklenou] dle velikosti panve, na ktere pecete:-]
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Lenka V.
0
 
 
dobrý den, jsou skvělé...můžu jen doporučit..:-)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Monička
0
 
 
Zdar jak sviňa....tortily vyzkoušela moje maminka a na poprvé se jí trochu připekly, ale podruhéuž se povaly a byly výborný :D :)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Markéta
0
 
 
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak mám zabránit aby se mi tortili nelámali? když jsem je vytáhla z pánve tak byli tak křehké že se nedali ani rolovat, jinak mi praskaly. děkuji za odpověd :)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Miri
0
 
 
Mexicane obcas pouzivaji pul lzicky prasku do peciva (ne vic), pecou na panvi ne prilis rozpalene a hned daji do uterky nebo keramickeho hrnce na to urceny, aby zustaly teple a vlacne. Delam take tak a jsou super. Preji prima experimenty!
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Bára
0
 
 
Dobrý den Moniko, moc děkuji za recept. Tortily byly během chvilky hotové a perfektní. My ještě na hotovou placku dáme plátek sýra a šup na gril.
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar lucia
0
 
 
Ak sa lámu, tak niesu príliš tenké??
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Jana
0
 
 
Dobrý den, na Váš recept jsem narazila náhodou, tortilly jsem udělala půl hladké a půl kukuřičné mouky a jen se po nich zaprášilo. Děkuji Jana
PS. To že nejsou kulaté neřeším alespoň je vidět že jsou opravdu domácí ;-)
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
avatar Emili
0
 
 
Gde se dá koupit ten strojek na ty placičky a to sádlo musí být tuhé nebo tekuté
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář
Storno
Jméno *
Mail
Opište kód   
Přidat komentář