Kynutý makový koláč Moučníky / Recepty / vegan

Ve vlogu 49 a vlogu 53 jsme pekli s Martinem kynutý makový koláč a dostala jsem spoustu dotazů na recept… tak tady je 🙂

Budete potřebovat: špaldovou mouku, rostlinné mléko, cukr, rostlinné máslo, lněné semínko, vanilková esence, citron, tuzemský rum, droždí, sůl, mák, olej, mandle

Nejdříve namelte 3 lžíce lněného semínka na mouku a zalijte jej 3 lžícemi vody a nechte 10 minut působit. Poté si do mísy odvažte 500 g hladké špaldové mouky, 50 g cukru, vanilkovou esenci, kůru z jednoho citrónu, 50 ml rumu, špetku soli, 250 ml rostlinného mléka, 120 g povoleného rostlinného másla, půl kostičky čerstvého droždí a nabobtnalé lněné semínko. Vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě v míse překryté vlhkou utěrkou nebo fólií nakynout.

Mezi tím si umelte 200 g máku, přidejte 75 g cukru, lžičku rumu a 200 ml rostlinného mléka a svařte na kaši. Nechte vychladnout.

Vykynuté těsto vyválejte do kruhu a vložte jej do formy na koláč o průměru 28 cm. Prsty zvedněte kraje. Nechte ještě ve formě cca 10 minut dokynout a poté naplňte makovou náplní a posypte mandličkami. Kraje potřete olejem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C cca 25 minut. Udělejte před koncem času test špejlí. Nesmí se na ní těsto lepit a musí být po vytažení teplá.

Pokud máte menší formu, můžete ze zbytku udělat makové buchty.

Dobrou chuť přeje

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *