Voskování listů Dekorace

Miluji barvy podzimu a listí jako dekoraci. Ale pokud jej jen nasbíráte, tak za pár dní se zkroutí, seschne a ztratí barvu…. Jde to mu ale předejít. Ráda vám ukáži jak prodloužit životnost listů tak, aby dekorace vydržely krásné alespoň do začátku adventu….

Tento článek jsem pro vás vytvořila na podzim roku 2015 a dnes – tj. 24.10.20 jsem opět voskovala a natočila k tomu i video….

Sbírejte nepoškozené listy, co možná nejsušší. Přesto je dobré je nechat pár hodin prosušit mezi papírovými utěrkami, lehce zatížené. Ale nesušte je déle než 24 hodin, aby nebyly proschlé moc.

Dále budete potřebovat arch pečícího papíru – je jedno jestli hnědého nebo bílého, důležité je, aby nepropouštěl mastnotu/vosk. Složte jej na dvakrát, aby jste získali formát cca malého školního sešitu. Dále budete potřebovat žehličku – klasickou nebo můžete použít encaustickou – a bílou voskovou svíčku.

Rozevřete složený pečicí papír a uvnitř jej přetřete voskovou svíčkou tak, aby byl na obou vnitřních stranách lehce povoskován.

Vložte do složeného papíru list. Papir je složený tak, že pod i nad listem jsou dvě vrstvy papíru. To proto, aby se ochránila žehlička. Když jsem žehlila použe přes jednu vrstvu, občas se stalo, že tvrdý stonek protrhl papír a vosk se mi dostal na žehličku.

Při zavírání papíru dejte pozor, aby se list nepřehnul apod.

Zažehlete žehličkou nastavenou na bavlnu.

Ihned otevřeme. Pokud se nám zdá některá ze stran listů málo vosková, můžeme přejete svíčkou přímo list, protože je teplý, jde to snadno. Zavřeme a ještě jednou přežehlíme.

Pracujeme celkem rychle, z papíru musíme sundat list hned, dokud je vosk v tekutém stavu. Chvilku podržíme ve vzduchu, aby vosk ztuhl a list se nám nepřilepil tam, kam jej odložíme.

Voskované listy vypadají skoro jako umělé. Vosk lehce zakonzervuje list a ten v dekoracích vydží mnohem déle než kdybychom jej použili čerstvý nebo jen vylisovaný.

Pokud druhý den zjistíme, že se některé listy mají tendenci se kroutit, pak byly málo navoskované a můžeme proceduru opakovat.

Malé lístky samozřejmě zažehlujeme po více kusech najednou, abychom u žehlení nestrávili více času, než je nutné.

Vosk lehce listy konzervuje a zachovává jejich krásné barvy. Můžete je použít na nejrůznější dekorace.

Voskované listy vypadají opravdu úžasně a můžete je použít třeba na výrobu obrázků apod.

Já si z nich na natáčení udělala čelenku a ještě pár let visela v kostymérně bez ztráty kytičky…

Krásné podzimní dny přeje

PS. Dnes tyhle lístečky použiji k dekorace při živém vysílání – jste srdečně zváni ve 20,15

Komentáře