Co vlastně jím…. Blog / Recepty / vegan

Co vlastně jím je nejčastější otázka lidí mé generace, když se dozvědí, že jsem vegan… někdy mám pocit, že je to stejné, jako bych řekla, že jsem spadla z Měsíce 🙂 a tak jsem si řekla, že zkusím natočit co jsem jedla během jednoho týdne…..

Neříkám, že je to zářný příklad skvěle sestaveného jídelníčku… je to prostě nahlédnutí na můj talíř a třeba inspirace…. tady videem:

 

Samozřejmě přidám pár receptů nebo tipů na přípravu….

První je tu májový mazanec – v podstatě je to klasické mazancové těsto – na něj mám recept tady, jen místo banánu jsem dala vanilkovou Hrašku rozmíchanou v troše rostlinného mléka a přidala jsem lžičku kurkumy…. a potřené je to javorovým sirupem…..

Pokud máte kvásek, můžete tenhle mazanec zkusit i v kváskové verzi. 

Další jídlo je quiche – čili kiš – neboli slaný koláč. Recept opět mám tady, jen jsem zkusila do základu použít bezlepkovou mouku Jizerka, jinak vše stejné. A místo vajíčka je to zalité zahušťovací Hraškou rozmíchanou v rostlinném mléce a rozmixovala jsem do toho i půlku uzeného tofu. Druhá půlka je nastrouhaná nahrubo, plus hrášek, mrkev, kukuřice a jarní cibulka….

Plus k tomu zeleninový salát s naší oblíbenou zálivkou z hořčice a javorového sirupu.. plus olej, ocet, sůl a pepř.

Tady jen malý tip na mazání vlastně jakéhokoli pečiva – arašídové máslo a meruňková marmeláda jsou prostě skvostná kombinace.

Chlebíčky namazané řepovou pomazánkou, pochoutkovým salátem a avokádovou pomazánkou. Na první dva recepty se můžete prokliknout a avokádová je snadná – do domácí sojanézy jsem rozmixovala avokádo plus lehce osolit.

Houbová omáčka s tofustrips – jsou tam jak žampiony, tak namočené sušené houby – recept podobný tomuto, jen z té zeleniny tam zbyla pouhá cibule 🙂

Tady můžete vidět v řezu kokosový nepečený dortík – celý a recept na něj najdete tady. 

Falafel a pečené brambory. Ten dresing je zbytek avokádové pomazánky – udělala jsem jí děsně moc – jen jsem přidala česnek….

Hodně teď pečeme, protože Martina prostě baví zadělávat těsto 🙂 Je to takový můj mechanický hnětač…. tohle jsou špaldové housky, ale tentokrát ne z celozrnné, ale jen hladké špaldové…

Grilování po vegansku … opravdu netrpíme 🙂 a co jsem do směsi oleje, sojovky a grilovacího koření naložila??? Jedna nové tofu chilli na gril od Lunter (je fakt dobrý), cuketu, žampiony a dva párečky od Lindly McCartney. A k tomu zase dojídáme tu avokádovou… a vlastní houstičky a zeleninový salát…

Miso polévka je naprosto skvělý vynález… jediné co tam musí být povinně je miso pasta a sójová omáčka… zbytek je na vás… my tam dáváme zázvor, česnek, občas orestujeme houby, nudle…. a bez vaření libovolnou zeleninu, kterou se to jen přelije…. pálivost dle každého vkusu…. určitě recept na tuhle polévku, které říkám veganská slepičí najdete v mé nové knížce receptů, kterou připravuji….

Jinak teď jedeme v lívancích, protože se mi rozbil můj vaflovač, takže než ho vyreklamuji, vracím se k americké klasice… receptů tady na webu mám spousty…. a klidně můžete použít recepty na vafle, protože to funguje víceméně stejně…

Aby to nevypadalo, že snídám pouze lívance a buchty… většinu snídaní tvoří müsli a ovoce – buď v rozmixovaném banánu s lněným semínkem nebo jako tady večer namočené vločky do kokosovo-mandlového mléka a ráno mixnuté… více o mých snídaních tady. 

Loučím se pohledem na jídlo, které mi udělala má dcera ke svátku matek… říká se mu poke bowl, ale ve veganské verzi spíš budha bowl. Pochází z Hawaje, kde se mu také říká rozmotané sushi…. základem je rýže a pikantně naložené tofu v koření a sojanéze, spousta zeleniny, avokádo, ale také sladká složka – tady jahody, plus nastříhaná řasa, černý sezam… zakápnuto limetkou… dohromady jedinečná chuť….

Tak co, myslíte, že hladovím nebo trpím nedostatkem????

Komentáře