Kváskový mazanec a jidášky Blog / Moučníky / Recepty / vegan

Moje kamarádka Monika z Českého Krumlova mne zásobuje kváskem a já si říkám, že už se konečně musím naučit pěstovat sama… ale zatím se s ním učím pracovat při pečení a nese to ovoce…..

Letos jsme z něj zkusili také mazanec a jidášky. Základem těsta bylo cca 200 ml nakrmeného kvásku, sójové mléko 150 ml , 3 lžíce vanilkové hrašky, rozpuštěné rostlinné máslo cca 100 g , cca 100 g cukru, vanilková esence, kurkuma pro barvu a pšenično-žitná mouka – cca 500 g.  Poměry jsou tak vodvoka…. Zadělával Martin – ručně – v neděli po obědě. Poté dvou hodinách těsto znovu propracoval a takto ještě asi třikrát. Kynulo pod vlhkou utěrkou…..  a pak celou noc. Normálně venku.

Ráno jsem ještě těsto jednou propracovala, vytvarovala bochánek, nařízla a z kousku těsta udělala čtyři jidášky (pokus na příští rok, který vyšel na jedničku s hvězdičkou)…. A ještě dokynout skoro hodinku. A pak šup do vyhřáté trouby.

Jidášky jsem ještě horké potřela javorovým sirupem.

A tady je výsledek pohromadě… k tomu letošní kraslice – na ty vám ještě udělám návod – možná příští rok 🙂 a protože mi bylo řečeno, že si v pondělí máte vzít něco nového na sebe, tak jsem nám ušila nové roušky 🙂

A proč mazanec tak divně krájíme??

Protože máme oba rádi patky a neradi se dohadujeme 😊 Když miluješ, řešení vždy najdeš…..

Krásné pohodové velikonoce přejeme…..

Malování kraslic je také vidět v tomto videu, které jsem natočila pro Jihočeskou televizi:

Komentáře