Dortem proti nudě Moučníky / Recepty / vegan

Během 14 dní jsem pekla už podruhé dort jen tak. To proto, že ho se mnou pekla přítelova dcera, která se prostě občas nudí a když si pohrajeme, něco vyrobíme, zahrajeme si na ukulele a třeba mi i umyje okno a stále neví do čeho píchnout, tak navrhnu, že si něco upečeme a myslím tím nějakou rychlou buchtu nebo zaděláme na housky…. a ona nadšeně vyskočí a prý že dort… tak tady máte recept na naše dorty včetně videa jak na růžičky, které jsem ji naučila…. a myslím, že v červnu si na narozeniny může dort „spíchnout“ sama 🙂

Dort číslo jedna.

 Korpus si upečte z 250 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 30 g kakaa, 1 pudingového prášku (kakaový, vanilkový, karamelový, to je jedno), špetky soli, 50 ml oleje, 3 lžic vanilkové hrašky, kypřící prášek a 270 ml rostlinného mléka. Pečeme ve vymazané a vysypané formě, trouba 180st, kontrola špejlí.Po vychladnutí odřízneme horní třetinu, na tu spodní nalijeme karamel svařený z 50 g cukru, lžičky vody, mícháme, mícháme a až to má karamelovou barvu a začne to vonět, tak přidáme plátek (cca 50g) Ramy vegan. Na to kolečka banánů.

Zvlášť vyšleháme šlehačku Schlagcreme, stojí kolem 25,- Kč a je moc dobrá, lehce přisladíme a nadrobíme do ní část toho korpusu, co jsme odřízli… Nandáme na banány, posypeme zbytkem nadrobeného korpusu a máme hotovo…. dozdobení dle fantazie….

Zdobené je to takovými těmi ovocnými lentilkami, které v sobě nemají čokoládu.

Tak to byl dort číslo jedna. Na druhý už doma nebyla šlehačky, jen kokosové mléko v plechovce. A také jsem chtěla propašovat víc celozrnné mouky…. Byl lehce „tužší“, ale taky super….  a hlavně v lednici objeven fondán, který jsem v lednu koupila na dort a nakonec ho nepoužila.

Recept je stejný jako výše, jen mouka je 150 g celozrnná špaldová a 100 g hladká.

Trošku nám v troubě popraskaly….

Použily jsme stejnou fintu jako minule – tj. tu nehezkou část odříznout a nadrobit.

A smíchat s lehce proslazenou tuhou částí kokosového krému z plechovky, kterou jsem měla v lednici.

Místo karamelu tentokrát čokoláda – jak dovnitř pod banány, tak navrch… plus dozdobenou ovocem sušeným mrazem – tzv. lyofilizované

Fondán jsme obarvily na růžovo….. Při válení podsypávejte moučkovým cukrem.

Upečené srdíčko jsme uvnitř naplnily hmotou z kokos.krému a drobečků a na potažení se vrhla And sama a šlo jí to moc hezky.

Naučila jsem jí dělat růžičky z koleček… pokud to chcete umět také, tak tady je videonávod….

Povedly se jí moc hezky…

Zbytek hmoty dobarvila na zeleno a vykrájela lístečky.

Opět skvělý dort…

Zábava na hodinku a něco…. a třeba díky tomu někdy přijdeme úplně k hotovému… protože co se v mládí naučíš… znáte to…

A ještě něco jsem jí naučila – šít roušky 🙂 Tohle je práce desetileté Aničky… podle mého návodu.

Pro tatínka, kamarádku a hlavně dětské pro sebe 🙂

Komentáře