Kimči Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Korejský způsob kvašení zeleniny je pro tuto dobu, kdy potřebujeme posílit imunitu úplně skvělý. Pokud navíc máte rádi pikantní pokrmy, tak si ho zamilujete. A samozřejmě míru pálivosti si každý může přizpůsobit svým potřebám.

Budete potřebovat: pekingské zelí a případně další zeleninu – např. tuřín, ředkvičky, mrkev apod, cibuli, zázvor, česnek, sůl, třtinový cukr, chilli vločky, sójovou omáčku.

Hlávku pekingského zelí, kterému se běžně říká čínské, opláchněte, odstraňte krajní listy, rozčtvrťte a nakrájejte na širší pruhy. Přendejte do mísy, podle potřeby ještě propláchněte.

Poté je nutné zelí dobře prosolit. Na jednu hlávku dejte 3 – 4 lžičky soli a dobře jej rukama propracujte.

Zelí nechte tak hodinku odležet. Mezi tím si svařte řidší kaši z 300 ml vody a 3 lžic rýžové mouky a jedné vrchovaté lžíce třtinového cukru.

Po lehkém prochladnutí kaše přidejte tři lžíce sójové omáčky, prolisovanou hlavu česneku a nastrouhaných cca 5 cm zázvoru a postupně přidávejte chilli vločky nebo jinou formu sušené papriky – můžete vyzkoušet kombinaci uzené a pálivé papriky apod. Výsledná chuť této pasty vám musí sednout, protože to bude nosná chuť celého kimchi. Tudíž papričky přidávejte postupně a ochutnávejte. Ostatní zeleninu – tj. cibuli, ředkvičky, mrkev apod. nakrájejte na tenké plátky.

Zelí lehce propláchněte a vyždímejte. Přidejte ostatní zeleninu a připravenou pastu. Dobře promíchejte. Pokud chcete míchat rukama, vezměte si rukavice, protože chilli není pro pokožku dvakrát příjemné.

Nacpěte do vyvařených sklenic tak, aby ve sklenici zbylo co nejméně vzduchu a lehce zavřete víčkem. Při pokojové teplotě nechte dva dny zkvasit. Štítky jsem udělala z tabulové fólie a popsala křídovým fixem. 

Sklenice postavte na tácek, občas může dojít k úniku tekutiny.  Každý den lehce odšroubujte a odpusťte vzduch.

Poté přendejte do lednice, kde vydrží minimálně týden. Konzumujte samotné nebo jako přílohu. Kvašená zelenina je skvělá proti všem bacilům, třeba odradí i koronavirus 😊

Pevné zdraví přeje

Monika Brýdová

Komentáře