Živý Betlém v Českém Krumlově 2019 Akce / Blog

Před čtyřmi lety jsem poprvé viděla českokrumlovský Živý Betlém jako divák. Neuvěřitelně mne nadchl, nejen proto, že v něm vystupoval můj přítel jako muzikant.

Prostě mne ta atmosféra úplně vtáhla a už tehdy jsem si přála být jeho součástí. A protože když si něco přejete a jdete za tím, tak se to stane skutečností, hned rok nato jsem se stala andělem.

A letos jsem byla andělem potřetí a užívala jsem si to stejně jako roky předchozí. Poprvé ve vlastnoručně ušitém kostýmu.

Českokrumlovský Živý Betlém je dle mého fenomén. Letos nás v něm hrálo 138. Všichni jsou to lidé žijící nebo sympatizující s Českým Krumlovem.

Klasický vánoční příběh je téměř beze slov – pominu-li pár slov ponocného (i když i ten je vlastně tak trošku pronáší zpěvně 🙂 )

Celý děj je podkreslen koledami, které hrají a zpívají účinkující. Žádný playback, žádný hudební podkres.

23.12. se na druhém nádvoří zámku odehrají dvě totožná představení. I když nic nikdy není totožné, pokaždé je to malý originál.

Jako bonus k tomu ještě celý ansámbl jde průvodem od zámku až do divadla, kde je pro účinkující připravené zázemí. A i průvod je veselý a dovádivý a dodá celému městu andělský nádech.

Pokud se chcete podívat, jak takový Betlém vypadá, tak tady je záznam krumlovské televize.

Za fotky děkuji Luboru Mrázkovi, který fotografuje zcela inkognito převlečen za jednoho z andělů a všechny jeho fotky z Betlému můžete vidět ZDE.

A největší dík Vlaďce Konvalinkové – dobré duši a matce tohoto úžasného projektu, který se letos uskutečnil jíž po osmadvacáté.

Pokud se vám představení líbilo, přijeďte příští rok den před Štědrým dnem do Krumlova užít si tuto tradici s námi. My tam určitě budeme, už teď se na to moc těším….

Komentáře