Seitan – jak na to Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Víte, co je to seitan? Je to čistě rostlinná bílkovina, obsahuje stejné množství bílkovin jako například hovězí maso. Přiznám se, že jsem ho dříve téměř vůbec nejedla. A to ze dvou důvodů – jednak mi přišel děsně gumovitý a nedobrý a taky proto, že je to vlastně čistý lepek, kterému se bráním…. Ale oba důvody naštěstí pominuli…. A tak doufám, že i vás přesvědčím, že domácí seitan je prostě nejlepší…

Tím totiž odbourám mýtus číslo jedna – že není dobrý a je gumový… možná ten kupovaný. Ale doma dělaný, tak jak ho připravuji já, je opravdu skvělý. Opravdu, věřte mi. Mohou to potvrdit mí kamarádi, kteří jsou na běžné stravě a můj seitan jim moc chutná. Tak jdeme na to… a jak je to s tím lepkem vám prozradím na konci….

Seitan si můžete připravit i promýváním mouky, nicméně to je proces, který mi přišel děsně pracný a když jsem zjistila, že se dá koupit již vypláchnutý, tak jsem neváhala.. navíc za téměř hubičku.

Používám tuto pšeničnou bílkovinu.  

A v běžných obchodech můžete nyní sehnat i pšeničnou bílkovinu od Amylonu. 

Dále budete potřebovat: vodu, bbq omáčku, koření, uzený kouř a lahůdkové droždí a sušenou smaženou cibuli.

I když většinou vařím přiměřeně, přiměřeně, tak při výrobě seitanu si odvažuji.

Na cca 6 pořádných porcí budete potřebovat: 240 g suché rostlinné bílkoviny do které přidejte 40 g lahůdkového droždí (asi 9 lžic), 4 lžičky koření – tady můžete různě experimentovat – skvělá je uzená paprika, různé směsi koření apod., plus přidejte 4 vrchovaté lžíce sušené smažené cibulky (tu nevynechávejte, dělá tam skvělou chuť). To jsou suché složky – promíchejte si je a připravte si zvlášť „mokré“.

Určitě budete potřebovat 300 ml vody, do které přidejte 80 g bbq omáčky (případně můžete kombinovat protlak a hořčici, záleží na vás) a tak deset kapek uzeného kouře – záleží jak silný ho máte…  dále můžete přidat lžíci sójové omáčky a lžičku sušeného zeleninového bujónu. Promíchejte. Já používám často tuhle lahvičku od bbq omáčky, ve které to pořádně protřepu.

Zkoušela jsem i místo části vody použít vylisovanou šťávu z červené řepy. Nicméně ve výsledku pak barva nezůstala a určitě pro barvu je lepší přidávat uzenou papriku.

Smíchejte obě části a míchejte – tak minutku, aby se vše pěkně propojilo. Stačí na to obyčejná vařečka či lžíce. Jde to velice snadno.

Nadýchanou hmotu si rozdělte na šest částí a každou zabalte do kusu alobalu. A je na vás, co si připravíte.

Zda plátky – burgery čili kotouče 😊

Nebo vytvarujete nugety.

Případně salámky či klobásky…

u těch po zabalení pořádně utáhněte, aby se seitan hodně stlačil.

Vše dejte na pařák pod poklici. Já používám hrnec s vloženým cedníkem a pokličku.

Na 40 minut.

Poté je hotovo. Můžete rovnou jíst – čerstvé a teplé to chutná jako sekaná z Globusu (to nejsou moje slova, ale taky si to myslím).

Můžete to různě naložit, osmažit, ugrilovat. Zabalené to v lednici vydrží tak 2 týdny (pokud to dříve nesníte, což je pravděpodobné)

Tady jsem jeden kousek rozřízla, ať vidíte tu strukturu v řezu.

Do bagetky i do housek je dobré k tomu udělat oblíbenou zkaramlizovanou cibuli – dělá se stejně jako do jídel, jen se nakrájí na tenké proužky.

Válečkovitý tvar můžete krájet na plátky a podávat třeba na jednohubkách nebo zapečený v toustu.

A teď se dostávám k tomu lepku. Ano, lepek není pro naše střeva nic moc. Ale pozor, jen v případě, že se váže na škrob, který ale vymytím odplatíte. Tudíž seitan projede vašimi střevy jako blesk, žádné lepidlo nehrozí. Tedy těm, kteří mají ta střeva zdravá a nemají intoleranci lepku. Ti prostě mají smůlu….

Takže pokud chcete zdravou variantu – nepodávejte seitan s pečivem, ale se zeleninou, připravujte ho stejně jako ostatní rostlinné zdroje bílkovin – sójové maso, tofu či tempeh apod. Dá se připravit s omáčkou apod…  ale největší výhodou je jeho cena – jeden plátek domácího seitanu (tj. šestina z toho, co vyrobíte podle tohoto receptu) vyjde dle použitých koření apod. něco mezi 8 – 10,- Kč.

Tenká seitanová placka naplněná jako ptáčci…. fakt lahoda. Recept na tyto závitky najdete v mé nové kuchařce VEGAN RECEPTY HRAVĚ A ZDRAVĚ. 

Další výzvou byly seitanové klobásky, které se mi myslím také povedly… více o tom TADY, 

Skvělé jsou nakrájené nudličky, naležené v oleji a grilovacím koření a zprudka opečené a hozené na hromadu zeleninového salátu…

A pokud se vám líbí moje kokosová miska, tak mám pro vás dobrou zprávu – objednáte-li si ji ZDE a uvedete kód BRYDOVA15 získáte slevu 15%!!

Komentáře