Bezlepkové palačinky Recepty / Různé nápady z kuchyně / vegan

Umíte si představit palačinky bez mouky, mléka, cukru a vajec?? Pokud ano, tak jste dobří. Já si to představit ještě nedáno neuměla, ale dnes už ano, a dokonce si umím představit jejich chuť. A budete se divit, jsou moc dobré._DSC8891

Klasické palačinky neboli crêpes jsou jen z pohanky, tak jak se dělali tradičně v zemi jejich původu ve Francii. Ale můžete místo části pohanky přidat další zrna jako například rýži, quinou nebo jáhly.

Pohanku používám lámanku, ale určitě to půjde i z celé pohanky.

Hrnek zrnek namočte v hrnku vody a nechte přes noc namočené. Ráno slijte přes cedník a propláchněte.

Dejte do blenderu nebo jiného dobrého mixéru a mixujte, přidejte větší špetku soli a postupně přilévejte vodu.

Musí vám vzniknout palačinkové těsto – ne moc husté, ale také ne úplně řídké, prostě tak akorát.

Další podmínkou skvělých bezlepkových palačinek je kvalitní nepřilnavá pánev – nejlépe přímo palačinková, kterou rozehřejte a na rozehřátou, suchou pánev, nalijte malou naběračku těsta a ihned začněte pánví otáčet, aby se těsto rozlilo do tenké vrstvy.

Skvělé je si pomoci dřevěným roztírátkem na palačinky. To zatím nemám, ale už mám přislíbenu jeho výrobu.

Palačinka musí být tenká. Není vůbec třeba přidávat olej, ale pokud chcete, můžete po otočení lehce palačinku potřít olejem a pak ji ještě jednou otočit. Nebo si dát lžíci oleje do těsta.

IMG_20190222_095510

 Palačinky dávejte na talíř na sebe a přiklopte je dalším talířem, zůstanou tak krásně vláčné.

Protože neobsahují cukr, můžete je připravit i naslano, případně přímo do těsta přidat oblíbené koření a naplnit třeba špenátem a žampiony. Slaným palačinkám ve Francii říkají galletes. Nasladko je naplňte dle libosti, já mám oblíbené domácí marmelády a po zabalení pocukrované a pokapané datlovým sirupem. Ovoce je sladkou tečkou….

_DSC8893

Dobrou chuť

_DSC8895

Komentáře