(vy)pečené donuty Moučníky / Recepty / vegan

Donuty, aneb takové ty americké koblížky s dírou, jsou oblíbenou pochoutkou už i tady u nás…. moc hezky zlidověly. Ale pokud nechcete vypadat jako Homer Simpson, je fajn si je udělat trošku odlehčeně…..  zkuste to třeba jako já. Nesmažené – pečené. Věřte, že na chuti to neubere.

Na cca 25 ks malých donutů si připravte těsto z 1 sklenky rostlinného mléka (moje sklenka má 1,5 dcl), 1/3 sklenky řepkového oleje, malé lžičky jablečného octa a 2 lžic rumu (ten tam dělá to správné kypření), lžičky skořice, špetky soli, 1/2 sklenky třtinového cukru a 2 sklenek špaldové hladké mouky a 1 kypřícího prášku. 

Vše vyšlehejte do hustšího těsta (hustší než na lívance), případně si poměry upravte, každá mouka trošku jinak saje tekutiny….

Těsto si dejte do sáčku. Můžete použít i obyčejný igelitový nebo cukrářský s libovolnou špičkou. Sáček vám umožní lepší manipulaci s těstem, které musíte naplnit do formy na donuty. Můžete použít silikonovou formu a péct donuty v troubě nebo si pořídit jako já úžasné nástavce – plotýnky do vaflovače jako já.

Jsem z těch plotýnek absolutně nadšená…. stačí nastříkat kolečka a zavřít….

Asi by to šlo i nandat lžičkou, ale pokydáte si formu, což je škoda… i bez toho nástavce to půjde nastříkat obyčejným sáčkem….

A pak stačí pouze zaklapnout a počkat cca 3 – 4 minuty….. než se „koblížky“ krásně vybarví….

Nejlepší je vyndavat je na drátěnou podložku, aby se zespodu nezapařily. Tu jsem si pořídila minulý týden a musím je udělat znovu a vyfotit jak to funguje.  Prozatím používám papírový ubrousek.

Cukrovou polevu vyrobíte z rostlinného mléka, moučkového cukru a případně přibarvíte potravinářskou barvou…. Nejlepší je do misky nasypat cukru a postupně vlévat mléko (nebo kokosový likér v mém případě) a míchat, do chvíle než vám vznikne řidší kašička….   Na čokoládovou polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu na vaření a přidejte do ní lžíci kokosového oleje.

Prochladlé donuty namáčejte v polevě a poté posypte – ořechy, kokosem, nejrůznějším cukrovým zdobením – dle vaší fantazie….

_DSC8721

jsou prostě báječné….

Se zdobením si ráda hraji…. příští týden je budu péct na veganský piknik a zkusím i bílou polevu z kakaového másla a kokosové smetany, dám vědět, jak se dařílo….

_DSC8723

Zatím se mějte krásně….. a pokud uvažujete o novém vaflovači/sendvičovači, tak tenhle TEFAL určitě doporučuji. Mám k němu i další plotýnky, takže vám také ukáži jaké dělám sušenky a další dobroty…..

_DSC8727

A takhle krásně se povedly Iloně Pinkerové ve stejném sendvičovači... má je nádherné. A co vy, vyzkoušeli jste???

Ilona Pinekerová

Dlouho jsem nemohla vychytat modrou polevu na donuty, aby nevypadala mrtvolně… a konečně jsem vychytala – pomocí modré spiruliny – tj. citrónová šťáva, moučkový cukr a trošku modré spiruliny….

O modré spirulině jsem vám již na stránkách psala, pokud chcete taky obohatit svůj jídelníček o modrou spirulinu, domluvila jsem vám slevu u dovozce tohoto kouzelného prášku – nejen na spirulinu, ale na kompletní objednávku zkokosu dostanete slevu 15%, pokud při dokončení objednávky uvedete kód: BRYDOVA15

PS. když smícháte zbytek růžové a modré polevy, získáte takovou fialovou noční oblohu… ten jsem udělala bohužel jen jeden a byl snězen dřív, než stačil být vyfocen…..

Komentáře