Izrael – Jeruzalém 1 Blog

Náš hlavní cíl v Izraeli. Město, kde se potkávají náboženství, a z každého rohu dýchá historie. Protože o tomto městě se můžete dočíst spoustu zajímavého nejen na Wikipedii, ale i různě jinde, nebudu se opakovat a přidám jen vlastní postřehy.

IMG_20180501_102139

Historická část města je obehnána hradbami, na které si můžete zaplatit vstup a určitě to stojí za to si je projít. Vstupenku, která stojí 18 šekelů, si zakoupíte na info centru u Jeffské brány a odtud také vystoupáte na jednu část hradeb, ze které po projití sejdete na některém z míst a vrátíte se zpět městem k Jeffské bráně a vlezete na druhou část vchodem naproti infocentru.

IMG_6163

Koukat na město shora je zajímavé a ještě víc si uvědomíte, jak je město „uzavřené“.  Vstup na hradby je otevřený od 9h do 16h, v pátek pouze do 14h (vzhledem k šabatu) a více se můžete dočíst tady. Celková délka hradeb je cca 4 km.

Jeruzalém 1Ulice jsou totiž na většině míst zastřešené klenbami, a tudíž se vám často bude zdát, že procházíte tunely, do nichž jsou občas shora otvory.  Město má čtyři části – arménskou, křesťanskou, muslimskou a židovskou.

Ulice jsou celkem dobře značené – často jsou to malá umělecká dílka – zdobené dlaždice. Mapku v pdf si můžete stáhnout tady. Nejznámější ulice je Via Dolorosa, po níž šel Ježíš svou poslední cestu s křížem na Golgotu.

Jednotlivá zastavení jsou někdy lépe, někdy hůře značená a můžete zde potkat i skupinky věřících, někdy dokonce nesoucí velký kříž a často zpívající písně. Nejkurióznější byli asiaté, ale jak jsme poté zjistili, byli to nejspíš Filipínci, kteří vyznávají křesťanství.

IMG_5873

Kromě chození v ulicích se dá také vylézt na střechu – objevili jsme ji náhodou – říkají jí Rooftop observation – když na ni vylezete, uvidíte jako na dlani zlatou kupoli Skalního dómu.

IMG_5751

Když už mluvím o chození, tak je možná dobré se zmínit o tom, že na chození po Jeruzalémě (a nejen po něm) je dobré si zvolit dobré boty obzvláště, pokud plánujete chodit opravdu celý den. Většina povrchu jsou dlažební kostky, různých velikostí a tvarů.

Také je prima si jeden den přivstat a vyrazit do starého města opravdu brzy. Sice bude zavřena většina obchodů a obchůdků, ale projdete se volně, nebudete se muset tlačit zácpami turistů.

Jeruzalém 11

A třeba narazíte i na pekárnu, kde právě budou z pece vytahovat jejich oblíbené kulaté bagely. A uvidíte přerod města, kdy během celkem krátkého času z celkem klidného místa se stane lidský úl. Ale i ten má své kouzlo.

Stejně jako procházky večer. A když dostanete chuť na dobrou kávu a budete si chtít chvíli sednout, třeba jako my narazíte na kavárnu, u které bude nalepený list papíru a tam v češtině nápis, že tady si máte dát kávu, že je nejlepší…  a protože vám ji uvaří pravý Turek, v džezvě s dávkou kardamomu, tak tomu budete i věřit.

Jeruzalém 12

Jeruzalém je místo, kde se na necelém kilometru čtverečním můžete procházet opravdu celý den a stále objevovat kouzelná zákoutí a zajímavá místa. A určitě musíte navštívit tři nejznámější památky – Chrám božího hrobu, Zeď nářků a Chrámovou horu. O nich a Olivetské hoře s Getsemanskými zahradami vám napíšu zase příště.

IMG_5735

Komentáře